Léto, které všechno změnilo

recenze

Léto, kdy jsem zkrásněla (2019) / MilenneWaver
Léto, kdy jsem zkrásněla

Pro Belly bylo vždycky léto tím nejoblíbenějším ročním obdobím. Spolu s matkou, bratrem a známými, vždy odjížděli na chatu, kde trávili celé dlouhé slunečné měsíce. Ale když na chatu Belly přijede tentokrát, netuší, že tohle léto bude jiné. Že se změní všechno, co se dřív zdálo být jisté.

Hlavní hrdinka knihy - Belly, je přesně tou hrdinkou, kterou si ze začátku oblíbíte nebo jí na první pohled nebudete mít rádi. Nic mezi tím. Její povaha je jako aprílové počasí, v jednu chvíli doslova září, je laskavá a milá, ale v druhé umí být tak neskutečně iritující, že jste ve skutečnosti rádi, že se jedná o imaginární postavu a ne o skutečného člověka. Protože vydržet s někým podobným déle, než pět minut, by byla noční můra.

Tam, kde se pohoršila hlavní hrdinka, si ale polepšily vedlejší postavy. Od určité části knihy je příběh Belly jako takové úplně odstrčen stranou těmi zajímavějšími, které do knihy přináší další postavy, například Conrad. Je škoda, že jeho úhel pohledu není v knize více rozpracován.

Dějová stránka knihy je rozhodně tím, co by se muselo mnohem více propracovat, aby se kniha dala vůbec srovnávat s ostatními knihami tohoto žánru. Děj totiž nenabízí absolutně nic, co by čtenáře mohlo zaujmout. Nic. Jen další stereotypní příběh, ve kterém si hlavní hrdinka zahraje hlavní roli ve hře "ošklivé káčátko", zažije pár hezkých chvilek s klukem svých snů a přijde na pár nepěkných věcí, které jí zlomí srdce.
Podobný příběh se najde v, troufám si říct, desítkách, možná i stovkách, vezmeme-li v potaz i zahraniční knihy, dalších knih, které ho mají mnohem lépe vymyšlený než v případě Léta, kdy jsem zkrásněla. A je to velké zklamání, obzvlášť, pokud vás na knihu nalákalo právě samotné jméno autorky. Proto vás rovnou upozorňuju, tohle její druhé sérii nesahá ani po kotníky.

Ale jednou věcí přeci jen Jenny Han knize pomohla. A jde o její psaní, díky kterému vám i tenhle nepříliš jedinečný příběh rychle uteče. Autorka má specifický styl, díky kterému nebudete mít problém se do knihy začíst ani vám zvlášť nebudou vadit nějaké ty výplňové pasáže, které se čas od času v knize objeví. Ale naštěstí jich příliš není, což je jen dobře. I když se může zdát, že je kniha opravdu krátká, ve skutečnosti je to mnohem lepší rozhodnutí, než kdyby se autorka pokusila děj prodloužit.

Za sebe hodnotím Léto, kdy jsem zkrásněla převážně negativně, celkově se mi kniha líbila pouze v jednom bodu a to opravdu příliš není. Proto knihu doporučím skutečně jen těm, kteří od ní nemají absolutně žádná očekávání a chtějí si skutečně přečíst obyčejný, ničím zajímavý příběh.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář