Les v domě by Kristyna

recenze

Les v domě (2023) 4 z 5 / obedova.pauza
Les v domě

Nejděsivější jsou lži založené na pravdě...

Dnes přicházím s trošku kontroverznějším titulem, který na nějakou dobu zapálil nejednu diskuzi na internetu. Řeč byla a je o knize Les v domě od Aleny Mornštajnové, jedné z hlavních současných českých autorek.

Děj se jeví na začátku celkem nevinný. Hlavní hrdinkou je holčička žijící společně s rodiči a prarodiči v jednom dvougeneračním domě na vesnici. Holčička tak pomáhá babičce na zahrádce, chodí s dědou do lesa pro dříví, hraje si s nejlepší kamarádkou, nebo si s tatínkem čte pohádky před spaním.

Na první pohled to vypadá jako idylka klasické české rodiny, dokud jednotlivé lidičky nezačneme zkoumat trošku hlouběji a nezjistíme, že je naprosto vše opředené samou lží.

Zvrat knihy nastává v situaci, kdy se dívenka ve škole svěří spolužačce s věcmi, které jsou opravdu znepokojující a rozjede tak akorát kolotoč dalších lží, že už ani čtenář pomalu netuší, kde je vlastně pravda.

(SPOILER ZONE ->)

Tohle nebyla ani tak kniha o sexuálním zneužívání jedné malé holčičky, jako spíš kniha o ukázkově toxické domácnosti, kde si každý léčí mindráky tím, že útočí zase na slabšího. A ve finále je z toho jen začarovaný kruh, z kterého není úniku...

Díky kauze této knihy jsme asi všichni dostali ten největší spoiler, což mi přijde opravdu nešťastné. Kniha je celou dobu psaná tak, že se ohledně toho, co se holčičce přesně děje a kdo za to může, dozvídáme zpříma až na konci. Byl by to jednoznačně dobrý boom příběhu a celkově by ten zážitek ze čtení nabil úplně jiných, intenzivnějších pocitů, které u čtení vždy ocením.

Po dočtení se ve mě bijí názory na hlavní hrdinku. Z morální stránky by mi jí mělo být líto s tím, co vše si prožila, ale u některých situací jsem se přece jen zarazila a nejradši bych holčině taky pár věcí vyčetla. Na druhou stranu se jejímu chování nemůžu divit, když vidím, v čem byla vychována. Chování jak babičky, tak matky bylo opravdu nechutné, ale rozhodně ne nic, co bych nepředpokládala nebo neznala z vlastního života. Toxicita u lidí je prostě něco, co mi nejde přes čumák a tyhle lidi opravdu nestrpím. Musí se ale nechat, že autorka moc dobře ví, v čem chodí.

Samozřejmě nesmí chybět nešťastná situace, kdy na základě jistých událostí začnou podezřívat ze zneužívání chudáka Jakuba, kterého mi je doteď líto a jeho působení s hlavní hrdinkou na konci mě naštvalo asi nejvíc.

Ovšem ten finální konec dámy a pánové? VÝBORNÝ! Lepší zakončení tahle snůška lží ani dostat nemohla. Holčina se konečně ukázala a i když pro ní po tom, co provedla, budoucnost nevidím zrovna růžovou, dostali jsme na závěr krásné zadostiučinění pro většinu postav. Jen to znepokojivé zmizení taťky nám nikdo doteď nevysvětlil...


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Nečekaně mrazivý román od autorky bestsellerů Hana, Tiché roky, Listopád. Říkají jí cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alk... více


Komentáře (0)

Přidat komentář