Čtvrté křídlo by Nikola

recenze

Čtvrté křídlo (2024) 4 z 5 / obedova.pauza
Čtvrté křídlo

"Are you going to die a scribe? Or live as a rider?"

Violet Sorrengail se celý život připravovala na to, že bude jednou z písařů. Dokud se její matka před šesti měsíci nerozhodla jinak. Prestižní válečná akademie Basgiath je místo, které lze opustit jen dvěma způsoby...buď odtud odejdete jako "DRAČÍ JEZDEC" nebo v pytli na mrtvoly...a ta druhá varianta se většinou jeví jako pravděpodobnější.

Pouze ti nejodolnější studenti přežijí a Violet rozhodně nepatří mezi kandidáty na úspěšné složení všech zkoušek. Na zádech má navíc namalovaný terč, coby dcera ředitelky celé akademie a nemilosrdné generálky, se totiž ocitá v hledáčku Xadena Riorsona...syna vůdce potlačeného rebelského hnutí a jednoho z nejobávanějších dračích jezdců.

Klobouk dolu, tohle bylo boží!! Jedna z nejlepších fantasy knih, které jsem četla a zároveň zatím suverénně nejlepší kniha tohoto roku. Líbila se mi od začátku až do konce. Nechybělo nic...a draci? Ti si mě omotali kolem prstu...
Tak si ji upalujte koupit! Nebo minimálně poznamenejte název. Českého překladu se ujalo nakladatelství Fragment a kniha by měla vyjít v příštím roce.

(SPOILER ZONE ->)

Předem se omlouvám, pokud některý z názvů, které budu v recenzi uvádět nebude odpovídat českému překladu knihy...Fourth wing jsem četla v originále.
V první řadě bychom se ale měli seznámit s Violet Sorrengail coby naší hlavní ženskou protagonistkou. Violet je dvacet let a právě se rozhoduje, čím chce být až vyroste...no dobře, to není úplně pravda. Rozhodl za ní totiž někdo jiný, konkrétně její matka...generálka a ředitelka válečné akademie v jedné osobě. A proč jí ostatní členové rodiny nerozmluvili záměr poslat Violet, která se celý dosavadní život připracovala na nástup do kvadrantu písařů, na školu, kde s nějvětší pravděpodobností přijde o život? Protože její bratr padl během bitvy, když se snažil potlačit rebelské hnutí... Otec, kterému ztráta syna zlomila srdce, jej pár let na to následoval. Jediný, kdo se pokusil přivést matku k rozumu byla její druhá dcera, absolventka akademie a v současnosti vynikající dračí jezdkyně Mira...ta však neuspěla, a tak se setkáváme s Violet v den, kdy se celý její život změní...
Válečná akademie Basgiath je kruté místo. Právě zde se cvičí ti nejlepší z nejlepších...tady z vás udělají dračího jezdce, pokud ovšem přežijete. Jen během prvního dne umře téměř dvacet procent kandidátů...ze zbylých sedmdesáti pak během tří let, co tu kadeti stráví, zbyde zhruba třetina. A vyhlídky na přežití naší hlavní hrdinky nejsou zrovna nejlepší.
Ještě než Violet vyrazí na "uvítací" zkoušku...abyste se stali kadetem, musíte se všemi svými věcmi přejít po úzké lávce vysoko nad zemí...Mira se jí snaží předat co možná nejvíce vědomostí, aby měla její sestra alespoň nějakou šanci školu absolvovat. Tím posledním, co jí řekne než se musí rozloučit je, aby se ze všech sil snažila vyhýbat Xadenu Riorsonovi...jeho otec byl totiž vůdcem onoho rebelského hnutí, jehož potlačení si vyžádalo život jejich bratra...Xaden a ostatní potomci rebelů byly za trest poslání do akademie, kde mají buď dokázat svou loajalitu nebo zemřít během studia...a hádejte, kdo je hned ten první, s kým se Violet dostane do křížku? Právě Xaden...

Není ovšem ani zdaleka jediný, kdo má na naši hlavní hrdinku pifku. Mezi zdejšími zdmi není nikdo v bezpečí a jediná chvíle, kdy si můžete být jisti, že vás vaši spolužáci nezabijí je ve spánku... neboť jim v tom brání kodex pravidel, kterým se škola řídí...i ten se ale studenti pokouší občas obejít.
Krom krvelačných spolužáků Violet trápí samozřejmě i samotné studium. Neboť se celý život chystala na práci tak říkajíce za stolem, není její tělo úplně uzpůsobeno k boji...hned při prvním cvičném souboji ji tak oponentka vykloubí rameno a zlomí ruku.
Aby předešla další "nakládačce'" rozhodne se své budoucí oponenty trávit. Sestra jí totiž tajně podstrčí deník zesnulého bratra, ve kterém popisuje, jak školou projít v jednom kuse....a jen tak mimochodem v něm uvádí i informaci, jak jsou vybíráni studenti do vzájemných soubojů. Violet tak vždy předem ví, proti komu má nastoupit... protože je chytré děvče, dobrovolně se přihlásí na výpomoc v kuchyni a své vyzyvatele vždy lehce přiotráví.
Při sběru bylin a jedovatých bobulí se však připtele k "tajnému" setkání potomků rebelů, které nevede nikdo jiný než Xaden Riorson. Ten si samozřejmě Violet skryté na stromě všimne a následuje konfrontace. Při ní však zjišťujeme, že Xaden asi nebude úplně takový neřád, jak se na první pohled může zdát...
Následují další cvičné souboje, které Violet jako "zázrakem" vyhrává a pomalu se dostáváme také k drakům. Ti si své budoucí jezdce vybírají sami...a vybírají si je opravdu pečlivě. Pouto mezi drakem a jeho jezdcem je totiž trvalé a jakmile je pevně uzavřeno a zpečetěno, už jej lze zlomit pouze smrtí.
Vtípek je ještě v tom, že pokud umře jezdec, což se stává, jelikož draci žijí o poznání déle a je mnohem těžší je zabít, tak to draka samozřejmě zasáhne...umře-li však jako první drak, jeho jezdec umírá společně s ním.

Přestože je Violet fyzicky slabá, má veliké obavy, že si ji žádný z draků za svého jezdce nevybere... ona tak skončí buď jako neúspěšný student, co bude muset opakovat ročník nebo hůř, bude mrtvá. Slabé jedince mají totiž draci ve zvyku rovnou sežehnout.
Během "dračího výběru" se však skupinka studentů pokusí jednoho z draků zabít. Jedná se o malého zlatého draka, kterého považují za nežádoucího, neb je tak drobný, že by snad ani neunesl jezdce. Violet, která je sama malá a ví jaké to je, když vás lide soudí jen na základě fyzických předpokladů se draka zastane a ochrání jej. K jejímu překvapení se během konfliktu objeví Xaden. Ten však do boje nesmí zasáhnout, neboť mu to kodex zakazuje. Pomoc se tak Violet dostane od někoho zcela načekaného. Tairneanach je jedním z největších a nejobávanějších draků vůbec...a Andarnaurram (zlatá dračice) je někdo, kdo mu je velmi blízký.
Tairn tak Violet pomůže, a protože se zastala jeho přítelkyně, vybere si ji za svou jezdkyni. I malá zlatá dračice Andarnaurram (Andarna) si zvolí Violet... z obavy, že nebude mít draka ani jednoho jsou tak draci rovnou dva.
A aby toho nebylo málo zjišťujeme, že Tairn je druhem Sgaeyl, což je jen tak mimochodem dračice našeho úhlavního nepřítele Xadena. Všichni čtyři jsou teď tedy spojeni a pokud by se jednomu z nich něco stalo, odnesl by to i zbytek.
Tím se Violet dostává pod Xadenovo ochranné křídlo a samozřejmě i do hledáčku ostatních studentů, kteří se chtějí pokusit ji zlikvidovat... zabrat si pro sebe Tairna, dokud je jejich pouto ještě slabé a je možné jej zlomit.
Následuje úsek, kdy se naše hlavní hrdinka pokouší udržet na zádech svého draka, což se jí díky její tělesné stavbě zrovna moc nedaří. Také hodně trénuje v boji, trávení soupeřů totiž není vždy nejlepší řešení a samozřejmě vznikají i nová přátelství...nejen mezi Violet a Xadenem, tam to míří spíš do postele...ale i s ostatními studenty z řad potomků rebelů.

Naše hrdinka se také potýká s tím, že se stále ne a ne projevit "schopnosti", které by jí spojení s draky mělo přinést....u každého dračího jezdce se totiž díky jeho drakovi objeví nějaké "nadání"...Xaden například ovládá stíny.
Nakonec vše dopadne jak má a u Violet se projeví nadání vskutku nevídané. Díky Tairnovi bude vládnout mocí blesku a díky zlaté Andarně může na krátkou chvíli zastavit čas. To si ovšem nechá pro sebe a o její druhé schopnosti tak vědí jen draci a Xaden.
S tím se neustále sbližují a zcela nevyhnutelně končí nejen ve vzájemném obětí, ale také zamilovaní.
Což je však chyba. Tu si Violet uvědomuje ve chvíli, kdy zjišťuje, že Xaden není úplně tak loajální a lidé, kterým doposud věřila, jí celý život lhali.
Musím říct, že chvíle, kdy je Violet konfrontována s pravdou a všechno se jí bortí pod rukama mi až vehnala slzu do oka a to jsem tvrďák!

Každopádně nic nebylo tak, jak se na první pohled zdálo...za hranicemi číhá hrozba, o které jí ani neřekli, že existuje. Xaden je zrádce...její draci pravdu celou dobu znali, ale nic jí neprozradili a bratr, kterého oplakávala dlouhé roky, je naživu!

Jak už jsem předesílala v samém úvodu, kniha se mi líbila! Co líbila, jsem z ní nadšená jako už dlouho ne. Děj je zajímavý, styl psaní poutavý, postavy sympatické a Violet mi světe div se nepřišla jako úplná trubka, což je problém, se kterým se většinou u ženských hrdinek potýkám. Xadenovi sice ani na chvíli nevěříte, že by ji opravdu chtěl zabít nebo nedej bože ublížit, protože na ni neustále kouká jako na svatý obrázek, ale to jsem ochotná přehlédnout.
A draky jsem si úplně zamilovala. Tairn je takový ten správný "grumpy" strýček a jeho rozmluvy s Violet jsou zkrátka super. Závěr je sice trochu průhledný a prvoplánový, ale nad tím jsem ochotná přivřít oko.

Více podobných recenzí naleznete i na našem Instagramu: @obedova.pauza

Komentáře (0)

Přidat komentář