Zmije a křídla noci by Nikola

recenze

Zmije a křídla noci (2024) 4 z 5 / obedova.pauza
Zmije a křídla noci

“Necítíš se tady v bezpečí, malá zmije? Výborně. Nejsi v bezpečí. Jsi kořist ve světě plném lovců."

Oraya je lidskou dívkou, která vyrostla coby adoptivní dcera upířího krále. I za zdmi jeho paláce byla však vždy v nebezpečí. Jeho krvelační obyvatelé ji totiž celý život vnímali jen jako kořist. Aby si mezi krvelačnými upíry vydobyla respekt, bude se muset zúčastnit turnaje zvaného Kejari. Pokud by se jí v něm podařilo zvítězit, může získat to, po čem vždy snila.

Být jediným člověkem mezi smečkou krvežíznivých upírů by se Oraye ale mohlo stát osudným rychleji, než by jí bylo milé. Ve snaze o přežití, tak bude nucena uzavřít neočekávané “SPOJENECTVÍ s upírem Raihnem. I ten vstoupil do Kejari s jasným cílem a mladá princezna by mu s jeho splněním mohla pomoci. Zvítězit však může jen jeden z nich. Jak čas plyne oba si začínají uvědomovat, že nakonec budou muset své meče obrátit proti sobě.

Zmije a křídla noci je kniha, která se v zahraničí stala velikým hitem. A po jejím přečtení vlastně už chápu proč. Hlavní hrdinka je sympatická a jde si za svým cílem, i když se jí pod nohy připlete “fešný chlapík. Někdo by možná mohl argumentovat, že takových knih, kde si hlavní postavy jdou v rámci nějakého “turnaje po krku, a pak se z toho vyklube něco víc, už tu máme dost...máme, ale i tak mě tenhle příběh bavil. A pokud i vy jste příznivci fantasy s upírskou tématikou, tak by mohl bavit i vás.

(SPOILER ZONE ->)

Oraye nikdo neřekl jinak než králův “mazlíček...když jí byly tři roky, zachránil ji její adoptivní otec, upíří král Vincent, ze sutin domu, kde se svou rodinou žila. Od té doby byla jeho dcerou a on pro ni otcem, společníkem, ochráncem, mentorem a vlastně jedinou osobou, která k ní kdy projevila alespoň špetku laskavosti.
Vychoval ji jako upíří princeznu a naučil ji, jak se bránit. Ve svém lidském těle však nikdy nebude mezi upíry zcela v bezpečí. A tak se rozhodne zúčastnit turnaje zvaného Kejari (Upřímně, kam na ty názvy chodí?)...pokud by se jí jej podařilo vyhrát, splní jí bohyně, jakožto patronka turnaje, jedno přání. A protože je Oraya poslušnou dcerou, má v plánu si přát spojit svůj život se svým otcem a sdílet tak jeho moc...což jako, super, že si s taťuldou tak rozumí, ale tohle už mi přijde trochu moc.
Nicméně vstupujeme do turnaje a ocitáme se v paláci, kde se celý, 4 měsíce dlouhý, turnaj koná. Osazenstvo účastníků dle očekávání činí cca 50 upírů a naše hlavní hrdinka coby jediný člověk.
Hned první noc jsou do paláce “nahnáni lidé, jakožto forma zábavy a “občerstvení pro účastníky turnaje. Mezi nimi je i jediná další osoba, kterou Oraya považuje za sobě blízkou krom Vincenta. Jelikož se ale jedná o lidskou ženu, je roztrhána upíry a Oraya nesdílí její tragický osud jen díky zásahu upíra, který ji zadrží, než stihne udělat něco neuváženého.
Seznamujeme se tedy s naším chlapcem s velkým CH. Raihn patří k takzvaným Rishanům, což je upíří klan, který před dvěma sty lety Vincent svrhl a nyní žijí v jeho područí. Moudří už čují nějakou zradu, ta ale přijde až v samotném závěru, takže se zatím pohodlně usadíme a budeme sledovat, jak se Oraya s pohledným upírem, který se na ni vytasí s návrhem spojenectví popasuje.
Jakožto někdo, kdo vyrostl obklopený bytostmi, které vás mohou v podstatě kdykoli zabít, je Oraya z počátku k nabídce spojenectví značně skeptická. Okolnosti ji však donutí k tomu, že nakonec nabídku přijme a s Raihnem a jeho společnicí Mishou síly spojí.
Začnou tedy společně “trénovat...a vlastně hned od začátku je patrné, že Raihn má pro naší hlavní hrdinku tak trochu slabost.

Ona je však stále odhodlaní jít si za svým cílem a nechce se nechat rozptylovat nějakým “hezounem...ačkoliv ji už několikrát zachránil život.
Nicméně postupem času...s přibývajícími splněnými zkouškami a vším, co spolu prožijí, Oraya přeci jen podlehne a k Raihnovi si nějaký ten “vztah vytvoří.
V tom okamžiku však někdo zvenčí zosnuje “atentát a část paláce, kde účastníci turnaje tráví část mezi zkouškami exploduje. Misha je těžce raněna a Raihna, coby příslušníka klanu Rishanů odvádí k výslechu...zdá se totiž, že Rishanové chystají vzpouru a všechno nasvědčuje tomu, že se mezi nimi opět objevil dědic, který by si mohl chtít nárokovat Vincentův trůn.
Do konce turnaje zbývají tři zkoušky. Misha a pár dalších je nuceno pro svá zranění odstoupit. Rain je sice po výslechu také oslaben, v turnaji však zůstává a blíží se zkouška, ve které budou s Orayou nuceni spolupracovat.
Přežijí, ale jen proto, aby byli následně uzamčeni v paláci a ponecháni svému osudu až do další zkoušky bez potravy. To by se Oraye mohlo stát osudným. Po té, co známky “hladu začne vykazovat i Raihn, se jejich cesty rozdělí.
Během další zkoušky však Oraya zjistí, že do “arény společně s vyhladovělými soutěžícími byla vpuštěna i otrávená zvířata. Ta mají “eliminovat účastníky turnaje, kteří se je pokusí “vypít. Aby zachránila Raihna před tímto osudem, nabídne mu svou krev. Následuje dojemná scéna v jeskyni.
Do poslední zkoušky zbývá den a to znamená jediné, čas na pořádnou “muchlovačku a vzájemné vylévání srdíček!

Je tu závěrečná zkouška. Na jejím konci stanou proti sobě samozřejmě dle očekávání Raihn a Oraya. Po dlouhém a dojemném souboji vítězí naše princezna. Ta si však nyní už uvědomuje, že Raihn je její láskou, a tak ono jediné přání, které získá za svou výhru použije k tomu, aby jej přivedla zpět k životu. Chyba! Raihn je totiž oním dědicem Rishanů a když se nyní díky Oraye stal vítězem turnaje on, přeje si zpět svou moc a své království...zabíjí Vincenta a jeho šokovanou dceru prohlašuje za svou budoucí nevěstu. Té se ještě na těle objevuje znamení dědice Vincentova rodu a nám nezbývá než čekat na další díl, abychom zjistili...jak z téhle šlamastyky hodlá naše hlavní hrdinka vybruslit. Za mě se jedná o hezké čtení se sympatickou postavou v hlavní roli a těším se, co nám příběh přinese příště.

Více podobných recenzí naleznete i na našem Instagramu: @obedova.pauza

Komentáře (0)

Přidat komentář