Lekce, které už dostal někdo jiný

recenze

Tyranie: 20 lekcí z 20. století (2017) 5 z 5 / katy238
Tyranie: 20 lekcí z 20. století

Timothy Snyder je člověk, který říká nepříjemné pravdy, kope nohou do hnízd plných sršňů, a přitom po jeho slovech je neustále neuvěřitelná poptávka.

A to je dobře.

Jeho tenké dílo o dvaceti kapitolách, předmluvě a epilogu je stručně a věcně nabito vysvětleními a přirovnáními, proč bychom se neměli chovat stejně jako ti, kteří nechali v různých částech Evropy v různých časech plíživě nastoupit totalitu, a to s úsměvem a příslibem lepších zítřků. Tleskali omezování svobody a rádi se omezování svobody druhých účastnili. Smáli se, dokud se to nezačalo týkat i jich samých.

Jen pro vysvětlení, tato přirovnání pramení z nástupu nacismu k moci a počátku perzekuce Židů, kdy se nepostihovaní Němci smáli ponižování svých německých židovských sousedů a rádi si uzmuli i něco z jejich majetku. Až se to samé začalo týkat také jich, už bylo pozdě.

To jen na vysvětlení, kdyby nějaký dobrák vyrukoval s Covidem a respirátory. To opravdu není to samé. Přijde mi strašná i ta nutnost to pořád zdůrazňovat.

Ale zpět ke knize. Každou kapitolu autor uvede velkým číslem, jasně daným heslem, které je i návodem k činu a myšlení čtenáře, v krátkém úvodním odstavci ozřejmí přesný význam hesla a na dalších několika stranách se vrhne do historie nedávných časů posledního století. Krok po kroku tak čtenář získává návod, jak se chovat v nelehkých a turbulentních časech hrozby převzetí vlády individui s touhou po moci, kteří pro své nadité peněženky jsou schopní vzít milionům podřízených všechno.

Ukazuje na konkrétní osoby a ve své domovině ostře kritizuje jednání kandidáta a prezidenta Trumpa, který bohužel jako by od mnohých diktátorů minulého století opisoval. Skládá postupně historickou mozaiku do znervózňujícího obrazu současnosti a každý, kdo čte a vnímá text, začíná pomalu chápat, že je kolem až příliš mnoho podobenství.

Pokud se vám zdá, že touto knihou v roce jejího vydání Timothy Snyder bil na poplach, nepletete se. Pokud máte při čtení pocit, že bití se pomalu mění na zvonění umíráčku, můžu vás uklidnit, že nikoliv. Právě myšlenky autora jsou to nejpozitivnější kolem všech temných událostí a historické příklady nejsou zdaleka tak pesimistické. Autor ukazuje na hrdinství Winstona Churchilla, Rosy Parks a čerpá z literatury velkých osobností minulého století a jedna z inspirací není menší než Václav Havel.

Z knihy nejenom načerpáte cenné informace nutné do všeobecného rozhledu dneška, ale autor vás spolehlivě nakopne k tomu zajímat se dál. V knize vybízí k činům, které se sice dají být malými, ale ve spojení s dalšími lidmi se stanou náhle velkými. A vytvoří síť proti tyranům toužících se lhaním dostat k moci. Právě Timothy Snyder nabízí ve dvaceti jednouchých lekcích návod, jak včas rozeznat nastupující tendence chamtivých a dává jednouchý postup, jak jim zabouchnout dveře před nosem k uchránění svobody.

Je to úžasná kniha a je v ní mnoho toho, co by měl každý vědět o dnešním světě, aby se nenechal obelhat a neměl sklony ke zjednodušování pravdy a k plochému vidění světa. Každá myšlenka a příklad mají pevnou oporu v historii, některé bohužel i v současnosti. Nejenom Trump, dnes víme, že léta doutnalo na druhé straně světa větší zlo a o plameni, jež se začal šířit, autor ve svých statích nemlčí. Naopak. Jeho slova přesně zapadají do dnešní reality, kterou nemohl tehdy tušit, ale mezi řádky cítíte její předzvěst.

K této knize mám doporučení. Čtěte ji. Berte ji vážně. Čtěte ji znovu a berte ji ještě více vážně a pokud to jde, řiďte se jí. Není to žádný debilní motivační koučink o uklízení poliček ani vyhazování knih k uklízení dalších poliček. Je to mrazivý výčet chyb lidstva a kroků, které nepodniklo, aby je odvrátilo. Není nic většího než zkusit to tentokrát jinak a Timothy Snyder dává absolutně blbuvzdorný návod, jak na to.

Tak směle do toho. Jde opět o všechno.

Komentáře (0)

Přidat komentář