Přečtěte si, jak jsem miloval Freddieho

recenze

Mercury a já (2020) 5 z 5 / katy238
Mercury a já

Osoba Freddieho Mercury není dnes zdaleka neznámá, ovšem kontroverze už nevzbuzuje. Zpěvák skupiny Queen a jeden z tvůrců v tomto hudebním organismu je dnes už často metaforou pro „ty správný starý fláky“ a svědků jeho osudu ubývá tak, jak nemilosrdný je čas.

Možná se zdá, že předchozí odstavec je krutý a nemilosrdný, ale když nahlédnete do jeho osudu a zjistíte, čím šokoval svět ve své době a kvůli čemu se kolem něj tehdejší bulvár mohl zbláznit, tak dnešní průměrný román žánru young adult je kontroverznější. Dnes už toho o něm všeobecně není příliš známo a v zapomnění upadají i osoby kolem něj. Jen se sem tam na sítích objevují jeho fotografie z dětství.

Tady odbočím, Peter Freestone se toto snaží změnit a já mu za to moc děkuji. O jeho dílo se určitě zajímejte, stojí to za to.

Ale k věci. Než se dostanu ke knize Mercury a já, která opravdu v době svého vydání v Británii působila jako atomová bomba, hrůza, hnus, dnes nebýt filmu Bohemian Rhapsody z roku 2018 a zvýšený zájem o život Freddieho Mercury, tato kniha by dnes už asi v češtině nevyšla. Proč taky. Freddie byl mrtvý, jeho odkaz žil v několika stále omílaných písních a soukromé věci kolem jeho života po dvou dekádách od smrti už zajímaly jen málokoho. To ovšem právě zmíněný film na krátkou dobu změnil a najednou se jména jako Jim Hutton dostaly opět do širšího povědomí.

A s nimi jedna verze života famózního Freddieho Mercury.

Jim Hutton byl Freddieho milenec a dle jejich údajného soukromého slibu i manžel. Patřil mezi lidi, ke kterým měl Mercury v závěru života nejblíže a také se o něj staral v posledních dnech jeho života, když byl vlivem terminálního stádia AIDS Freddie naprosto odkázaný na své okolí.

Ve své knize popisuje lásku k Freddiemu, nesmělé seznamování, divoké počátky vztahu, vzájemnou výbušnou chemii. Předkládá své city na stůl a nechá je kolovat každému zájemci. Dnes to může vzbuzovat otázky, proč to udělal a jaký to mělo smysl.

Jim měl totiž pocit, že se smrtí Fredieho se ztratí i kus jeho odkazu. Jeho skutečná osobnost se ořeže do podoby, která však neodpovídá pravdě a mnoho skutečných lidí z Fredieho života bude vymazáno, protože by mohli zář tohoto obrazu poškozovat. Právě tato obava, kterou v knize zmiňuje, hnala Jima do literárního počinu, který spolu s novinářem Timem Wapshottem v roce 1994 vydal. Tři roky po smrti svého osudového muže.

Kniha je členěna do kapitol nazvaných v souladu s následným dějem. Kapitol je celkem dvanáct a někdo by mohl říct, že jsou neumělé, věci se v nich opakují. Kvalitativně nevyrovnané, plné zbytečností. To je celkový problém u velmi osobních memoárů. Obsahují subjektivní přímý pohled autora a zdaleka nemusí odpovídat představě čtenáře. Jim místy možná skutečně neuměle popisuje vše kolem svého vztahu s Freddiem. Nezastaví se před ničím. Od začátku až do trpkého konce prožijete jejich vztah se vším všudy. Kniha také obsahuje osobní fotografie Jima Huttona a ukazují Fredieho z poněkud méně obvyklých úhlů mimo koncertní pódia.

Proti očekávání se netahá ven vyložená špína. Pokud měl Mercury nějaké charakterové nedostatky, tak o tom Jim napíše, protože jako partnera jej to ovlivňovalo. Pokud někdo zasáhl do jejich vztahu a měl pocit, že Freddieho štval proti němu, napíše o tom. Nešetří nikoho. Ale ani sebe.

Je to poutavě napsaná kniha a objasní mnoho věcí z osobního života slavného zpěváka, ale pokud se o život této hvězdy nijak blíže nezajímáte, nebude vás to bavit. Není tam nic, co by dnes vybočovalo a dokonce ani nic, co by byl vyloženě skandál. Je dobré před přečtením knihy mít alespoň základní povědomí o životě Freddieho a znát lidi pohybující se kolem něj. Jinak se v tom budete motat a nebude vás to bavit. Těsně předtím jsem jeho obsáhlejší biografii přečetla i s úryvky z jiných knih včetně této a dost mi to pomohlo se zorientovat.

Pouze po shlédnutí filmu Bohemian Rhapsody je číst tyto velmi osobní memoáry nesmysl, protože film je opravdu velmi omezeným vhledem pouze na určitá témata a Jim se v knize věnuje jiným věcem, co ve filmu vůbec nejsou a ani by tam nedávaly smysl.

S ohledem na můj velký zájem o téma hodnotím knihu velmi vysoko. Jim vysvětluje nebulvárně své city, odhaluje malé války o Freddieho zájem za zdmi jeho honosného sídla a vypráví historky s láskou a něhou.

Po svém vydání vzbudila kniha ohlas i ohledně tématiky AIDS, o které Jim otevřeně mluví, objasňuje i nelichotivou roli Fredieho „skutečné a věčné lásky“ Mary Austin. Dnes už to je vcelku složité pochopit, co se po listopadu 1991, kdy Mercury zemřel, v Anglii dělo. Na jedné straně bolestný ryk fanoušků, na tu druhou boj o jeho obrovské jmění. Jim v knize vznáší konkrétní obvinění a i když z dnešního pohledu celkem jasně vidíme, že jejich vyřčením nezískal vůbec nic, tehdy se to v rozbouřené době plné emocí vidělo jinak.

Mercury a já není jen knihou, je to svědectví o životě úžasného člověka, který zemřel příliš brzy a miloval velmi mnoho. Je to memento několika osudů, které Mercury ovlivňoval i po své smrti a některé ovlivňuje ještě dnes. Ovšem není to čtení pro každého a je důležité knihu pochopit se znalostmi kontextu doby i osoby Freddieho Mercury. Není to samozřejmé čtení.

Ale pokud mu věnujete čas, je to jedinečné svědectví upřímné lásky.


Mercury a já Mercury a já Jim Hutton

Jedinečný a dojímavý príbeh vzťahu Freddieho Mercuryho a jeho dlhoročného priateľa Jima Huttona, ktorí čitatelia poznajú z oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Ich vzťah sa začal na prelome rokov 1984 a 1985. Keď sa spolu prvýkrát ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář