Laskavá detektivka

recenze

V hlavní roli vražda (2019) / Joseef
V hlavní roli vražda

Šumava. Kozí Hřbety, Kašperské Hory. Tam to mám rád, tam to znám. A tak se do těchto míst rád pomyslně přenáším v detektivce V hlavní roli vražda od režisérky a spisovatelky Jany Semschové. Když tak nad tím přemýšlím, mám pocit, že všechny možné scénáře detektivek už byly vyčerpány, ale pokaždé se přesvědčím, že autoři přichází s novými a netradičními příběhy a zápletkami.
Jana Semschová není výjimkou. Skloubila jakoby dva děje v jedné knížce – filmové natáčení detektivního seriálu a současně v reálu dá se říci amatérsky vyšetřovaný zločin. Nutno podotknout, že se toho paní autorka zhostila přímo bravurně. Jak natáčení detektivního seriálu, tak vyšetřování zločinu, spojuje postava Václava Kaplana, známého herce, který v seriálu ztvárňuje roli vrchního strážmistra a při vyšetřování zločinu se do této role vtělesňuje i ve skutečném životě.
Život Václava Kaplana je narušen nemocí a následným úmrtím jeho milované manželky. Kvůli tomu si dává také pauzu v natáčení seriálu, ale po skonu ženy se k natáčení vrací.
Aby Václav nemusel být sám v prázdném pražském bytě, což by pro něj po skonu ženy bylo skličující, učiní rozhodnutí pronajmout si pokoj na samotě, v domáckém prostředí chalupy svérázného Josefa Zemánka, a tak vlastně začíná Václav soukromý život v novém duchu – v novém prostředí, ve společenství pro něj předtím neznámého člověka.
Nikdy jsem nebyl přítomen natáčení filmu, ačkoliv by mě role komparsisty lákala, ale díky detailním popisům autorky si dokáži vybavit filmové prostředí i proces natáčení.
Hrdina Václav Kaplan mi byl sympatický a upřímně řečeno, uvítal bych takového človíčka ve svém okolí. Dá se říci, že mi typově „sedl“. Bohužel je to jenom literární hrdina a v reálu se s takovou osůbkou asi sotva setkám …

Jana Semschová obohatila „MOBÁCKOU“ sérii „Původní česká detektivka“ opravdu kvalitním kouskem, který oproti severským detektivkám přináší spíše povídkově klidnou detektivku.
Mé poděkování adresuji nakladatelství MOBA a pokud paní Semschová přijde s další detektivkou, slibuji, že budu patřit k jejím prvním čtenářům.

Komentáře (0)

Přidat komentář