Láska, kouzla a čokoláda

recenze

Navždycky (2020) / Vendea
Navždycky

Mei Bradleyová je zarytá potterheadka, miluje čokoládu jako nic na světě a je zamilovaná do svého nejlepšího kamaráda Travise. Je tu však jeden problém - on to neví. Její život navíc komplikuje i soused a odvěký nepřítel Liam, kterého Mei nenávidí už od třetí třídy. Být teenagerem není vůbec snadné! Jak se s tímhle Mei popere?

Navždycky je standalone debutová kniha autorky nofreeusernames, kterou můžete ze sociálních sítí znát jako Olgu Biernátovou. Vznikla na popud krátkého chatového příběhu z aplikace storki, na kterém je postavena. Odpovídá tomu i forma celé knihy - kromě klasického textu tu najdete i chatové místnosti hlavní hrdinky doplněné emoji a fotkami. Jsem za ní neskutečně vděčná - vizuálně to zaujme, a to především mladší generaci, pro kterou je kniha primárně určena.

Také je třeba počítat s tím, že nejde o žádný hluboký příběh. Kniha se prezentuje jako feel good romance na jeden večer, ke které si můžete dát čokoládu a odpočinout si. Že jsou tam klišé? Možná. To ale nemění nic na tom, že se u knihy skvěle relaxuje. Samotná zápletka není nijak originální, svému účelu ale poslouží skvěle. Navíc tu najdete celou řadu popkulturních referencí, pokud jste tedy potterhead či nějaký jiný typ geeka, určitě si přijdete na své.

Co se týče postav, nehledejte tu žádné hlubokomyslné charaktery. To fakt ne. Je velká pravděpodobnost, že vás bude iritovat hlavní hrdinka, tak na to myslete. Mei má vlastní hlavu a rozhodně se podle toho i chová. Svou lásku pro čokoládu nijak neskrývá, což může některé čtenáře lehce štvát, já jsem to ale přežila ve zdraví.

Její nejlepší kamarád Travis mi nepřišel nijak zajímavý, na druhou stranu je to pohodář, kterého nic jen tak nerozhodí. Jeho vztah s Mei se mi moc líbil (ten přátelský) a jsem fakt ráda, že to skončilo tak, jak to skončilo. A pak je tu Liam, Meiin odvěký nepřítel. Liam mi ze všech postav přišel asi nejzajímavější - jeho povaha mi sedla nejvíc a neskutečně mě bavilo, jak se s Mei neustále špičkoval. Dalším zajímavým přírůstkem je Ava, která v sobě rozhodně má potenciál, který bude doufejme využit v další knize.

Myslím, že je takto psaná kniha pro dnešní mladé neuvěřitelně atraktivní - obsahuje totiž něco, co dobře znají. Jediné mínus snad jen za vazbu knihy, nedala se pořádně otevřít a při delším čtení jsem ji musela odložit. To ale není chyba autorky, takže dobrý. Pokud nejste nijak nároční, rozhodně knihu zkuste a udělejte si vlastní názor. Nic za to nedáte! Jsem navíc zvědavá i na Olinu druhou knihu, doufám, že bude o Avě!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář