Krycí jméno - Slečna M

recenze

Slečna M. (2018) 4 z 5 / katule1992
Slečna M.

Historický román o dvou sestrách ze sirotčince z období druhé světové války vydalo nakladatelství FRAGMENT již před několika lety, ale já na něho narazila teprve nyní. Jakmile jsem zahlédla knižní obálku mezi dalšími knižními tituly ve slevě, věděla jsem, že ji musím mít. Ať bude jakákoliv. Až tak jsou pro mě obálky poutavé a důležité. To, že jsem se posléze dočetla, že je kniha z období druhé světové války byl už jen příjemný bonus. Jestli jsem se udělala dobře, že jsem si knihu koupila se dozvíte při čtení níže...

Dvě sestry, dva osudy, které rozdělila válka...

Píše se rok 1923. V západním Berlíně ve Svaté Luise, útulku pro opuštěné dívky, tehdy vyrůstaly dvě dívky. Sestry. Berni a Greta. Do Svaté Luisy přišly po matčině smrti a od té doby byly na sobě sestry emočně závislé a neudělaly bez sebe ani jeden krok, což se příliš nelíbilo matce představené, ale respektovala jejich sourozenecké pouto. Jednoho dne při prodávání hostií narazily dívky na překrásnou Sonju, která jednou provždy změní osud mladých dívek a jejich život už nikdy nebude jako dřív.

Zatímco Berni odchází ze sirotčince se slečnou Sonjou pryč, mladičká Greta, jež naneštěstí od dětství špatně slyší, zůstává s matkou představenou v útulku, kde je dle jejího názoru větší bezpečí, než tam venku s neznámými lidmi.

Postupem času si Berni osvojí prodávání cigaret v místním kabaretu, Greta se stává služebnou v jedné z místních rodin. Zatímco jedna z nich bojuje pro nezávislost, druhá sympatizuje s nově nastolenou nacistickou politikou, což propast mezi nimi jen a jen prohlubuje.

Jak může dopadnout sourozenecký vztah, ve kterém stojí každá z nich na úplně jiném konci politického žebříčku?

Silný příběh na pozadí druhé světové války...

Přiznám se, že nakladatelství Fragment prozatím nezaujímá příliš mnoho místa v mé knihovně, poněvadž se více soustředí na mladší čtenáře, popřípadě na milovníky (YA) fantasy, což já moc nejsem, pokud tedy nepočítám Harryho Pottera, jež je jediná fantasy série, kterou jsem četla několikrát :D Nicméně sem tam se u Fragmentu vynoří knihy jako například Zmizení Sáry Lindertové nebo právě Slečna M, které umí čtenáře vyloženě překvapit.

Slečna M si mě připoutala první stránkou a už mě nepustila. Silný a velmi poutavý příběh odehrávající se na pozadí druhé světové války mě nejen mile překvapil, ale také místy i ,,šokoval", a ne vždy mi to bylo úplně příjemné. Nemůžu bohužel prozradit více, ale těm, kteří knihu již četli stačí říci Anita a její vzhled.

V knize máme možnost sledovat dvě střídající se linie sesterských osudů prolínajících se v období druhé světové války v Německu a sedmdesátých let v Jižní Karolíně, kde se postupně času dozvídáme skutečný životní příběh jedné ze sester po útěku z nacistického Německa. Obě linie jsou vyprávěny er-formou, jež jsou doprovázeny dopisy mezi sestrami od počátku třicátých let.

Kniha je rozdělena na čtyři části - čtyři období - které tvoří důležité mezníky v životech obou sester. Ty jsou tvořeny krátkými kapitolami nosícími jméno a rok hlavních hrdinek pro lepší orientaci nejen v čase, ale také v postavách. Tím, že je hlavním cílem sledovat osudy životem zkoušených sester, v knize nenajdeme příliš mnoho postav a tak je již od začátku jasné, kdo je kdo. To je pro mě v porovnání se severskými detektivkami a thrillery příjemná změna.

Přestože hlavní postavy - sestry Berni a Greta - jsou od začátku předem určeny, nemohu se zbavit pocitu, že i další knižní hrdinové si řekli o svoji pozornost a jen těžce je lze označit jako postavy vedlejší. Sonja i Anita, kamarádky Berni, v příběhu sehrály velmi důležitou roli a přiznám se, že jsem v některých situacích byla více zvědavá na rozuzlení jejich osudů. Všechny postavy byly navíc vykresleny skvěle a chování přesně korespondovalo s autorčiným popisem povahových vlastností. Zde autorka nezanedbala vůbec nic a mnozí autoři by se od ní mohli učit.

Jak už jsem psala v příběhu se prolíná minulost s přítomností, které v sobě ukrývají hlavní zápletku knihy, která by pro mnohé čtenáře mohla být až šokující. Nicméně pro ostřílené čtenáře detektivek je zápletka průhledná už na začátku, to ale rozhodně nebere nic na poutavosti celé knihy. K přítomnosti se v knize dostaneme až za její polovinou a do té doby nám autorka postupně podává sesterský příběh pěkně popořadě jako na zlatém podnose. Troufám si tvrdit, že autorčiným záměrem bylo především vykreslení celého příběhu a pochopení povahových rysů hlavních i ,,vedlejších" postav. Na tom totiž stojí celý příběh.

Slečna M není další z knih popisující zvěrstvo odehrávající se za druhé světové války, ale spíše ukázka toho, jak válka dokázala změnit chování lidí a ovlivnit jejich život. Je to příběh dvou sester, které se kvůli válce vzdálily a hledají znovu cestu zpět, přestože jim osud hází jeden klacek pod nohy za druhým.

Pokud patříte k milovníkům knih z období druhé světové války a zároveň si ale nechcete přečíst román, který se zabývá lidskými povahami, vztahy, láskou i nenávistí je Slečna M ta pravá kniha pro Vás.

Komentáře (2)

Přidat komentář

katule1992
11.05.2020

Jsem jen ráda :)

KáťaM.
08.05.2020

Děkuji za připomenutí titulu, který jsem si taky chtěla přečíst, ale mezi ostatními knížkami se prostě na ni nakonec nedostalo.