Krvavý květ

recenze

Krvavý květ (2019) 5 z 5 / Morsie
Krvavý květ

Přesto, že je posledních pár dnů pěkně a babí léto/podzim nám dává plně ochutnat slunce, já už žiju podzimní depresí. Nebo nejsem doopravdy v depresích, ale nechávám se naplňovat pocitem, že to zase končí, tím pošmounem a zimou.

Tohle období a jeho melancholii miluju, a aby bylo všechno perfektní, čtu hlavně thrillery a detektivky.

A jedním takovým thrillerem, dost možná psychologickým thrillere, je Krvavý květ od Luise Boije af Gennäs. Knížka, která si mě dostala už svou stísněně krásnou obálkou. A to jsem ani nevěděla, že jde teprve o první díl série! Když jsem to, zjistila, moje srdce zaplesalo, že je tu nové Milénium.

Sara zrovna neprožívá nejšťastnější období svého života. Je znásilněná a k tomu její otec uhoří. Na jednu mladou dívku až dost utrpení a jediné východisko a vyhlídky na zlepšení vidí v tom, že se z malého Örebra přestěhuje do anonymity Stockholmu. Má pocit, že jenom tam může začít znovu, všechno hodit za hlavu a už se k tomu nikdy nevracet. Být někým novým a šťastným.

Jenže život ve velkoměstě není taková brnkačka, jak by se někomu mohlo snad zdát a jak to vypadá na Sařině Instagramu. Jediná práce, kterou je schopna si sehnat, je dřina v bistru a bydlení už vůbec nestojí za řeč. Ušmudlaná díra na špinavém předměstí. Ale každý musí nějak začít. Prostě je jen potřeba se odrazit ode dna.

A Sařiným odrazem je seznámení se s Bellou. Ta ji nabídne dobře placené místo v agentuře pro styk s veřejností a k tomu i spolubydlení v luxusním bytě. To všechno doplňují prestižní společenské akce a nový přítel. No pohádka o Popelce jak vystřižená. Jenže Sara si s tím nijak hlavu neláme. Prostě se k ní konečně otočilo štěstí čelem a po tvrdé práci byla odměněna.

Že něco nehraje, si začíná uvědomovat ve chvíli, kdy zjistí, že ji někdo sleduje a hrabe se jí ve věcech. Vrcholem všeho je pak fotka jí samotné, jak spí ve vaně, která se bez Sařinina přičinění objeví na jejím Instagramu.

V ten okamžik všechno nabírá na obrátkách a divné situace se stupňují. Vypadá to, že si někdo myslí, že Sara ví něco, co by neměla. A zdá se, že to něco jí měl před smrtí svěřit otec. Jenže o co jde?

Sařin otec byl vysoce postavený úředník a zanechal po sobě složku plnou novinových výstřižků, které přetřásají ne zrovna morální chování Švédska. Je tohle důvod, proč Saru sledují a proč se kolem ní děje, co se děje? Je to důvod, proč její otec uhořel? Možná nešlo o nešťastnou nehodu. A dost možná je i Sara ve smrtelném nebezpečí.

No tak tohle byla vážně chuťovka. Takových soustíček bych chtěla mnohem víc! A budou, ještě dvě! Což je dobře, protože toho mnoho nebylo vysloveno a objasněno. Jak já se těším!

Ale vážně, Krvavý květ je tak dobrý, že sotva nacházím vhodné superlativy.

Plíživé, tísnivé napětí, které vás nenechá ani na chvíli oddechnout. Informace a samotné gradování autorka dávkuje v té správné míře, že nejste zasyceni a hltáte dál a dál. Myslím si, že tohle je cesta moderních psychologických thrillerů. Skvěle čtivé, absolutně napínavé, nevšední a vždycky mrazivé.

Za mě je to jednička s hvězdičkou, a jestli budou obě pokračování tak super, autorku si vystavím na svůj spisovatelský piedestal.

Komentáře (1)

RMarkéta
RMarkéta
22.01.2020

Ta recenze mi mluví přímo z duše. Obálka má opravdu něco do sebe. Citlivější osoby na ni budou hodně reagovat. Taky jsem si myslela, že jde jen pouze o jednu knihu a oni jsou před námi ještě další dva. No, už se jich nemůžu dočkat. A než se mi dostanou do ruky, tak si dám tenhle příběh ještě jednou.