Kosmův omyl

recenze

Omyl kronikáře Kosmy (2018) / Maru.Maruska
Omyl kronikáře Kosmy

Ačkoli historické knihy patří k mému oblíbenému žánru, málem mi úplně uniklo, že nakladatelství MOBA vydalo další z knih Jiřího Dobrylovského. Tato novinka nese název Omyl kronikáře Kosmy. Myslím, že už toto pojmenování v řadě čtenářů dokáže vzbudit zvědavost. Mě navíc okamžitě zaujala i anotace, protože vlastně zpochybňuje něco, o čem se děti učí už na základní škole. Už dlouho jsem nebyla tolik zvědavá, jaký příběh se uvnitř skrývá a co nového se dozvím.

Musím ještě říct, že mě zaujal i samotný autor: Jiří Dobrylovský. Zajímá se totiž nejen o historii, ale i o ekonomii, astrologii či archeologii. Tento široký odborný zájem se projevuje i v jeho dílech. V rámci své profese jsem se setkala s jeho knihami věnujícími se ekonomii a minulý rok jsem přečetla jeho dílo Nevinný bratrovrah, které je také velmi zajímavé. Za sebe rozhodně mohu říct, že se chystám i na jeho další knihy. Ještě letos by měla vyjít novinka Válka začala v Mnichově, kterou si rozhodně nenechám ujít.

Když se řekne Kosmas, tak se každému určitě vybaví Kosmova kronika, takže jméno tohoto muže opravdu není neznámé. Kosmas je zároveň tím, kdo "proslavil" staré pověsti české. Jenže co když jde o jeden velký omyl? Právě o tom pojednává kniha Omyl kronikáře Kosmy. Žádné jiné starší prameny totiž o osobách jako třeba praotec Čech nemluví. To je možná trochu zvláštní, nemyslíte? Přitom si všichni určitě dobře vzpomínáte, že právě podle něj byla pojmenována naše země. Je to tedy poměrně důležitá postava našich dějin. Zároveň se dozvíte, proč vlastně Kosmas začal staré pověsti české zpracovávat a jak jeho práce probíhala.

Nutno podotknout, že hypotézami, které zde autor nastínil, se už zabývali i jiní. A zatím nebyly vyvráceny, takže se zdají být opodstatněné. I když si nejsem úplně jistá, jak se mám k informacím, které v knize najdete, vlastně postavit, tak to pro mě bylo opravdu zajímavé čtení, které mě navíc bavilo. Určitě mohu říct, že jde o úplně nový pohled (alespoň pro mě) na některé věci, které se u nás prostě tradují z generace na generaci. Někteří milovníci historie budou možná naštvaní (věřím však, že opravdový milovník historie se už s touto problematikou setkal), jiní třeba zklamaní, možná toto dílo rozpoutá řadu emocí i ve vás, ale pokud dokážete na svět zaujmout objektivní pohled, určitě si sepsaný příběh dokážete užít. Zpracování je totiž bezesporu zajímavé. Já jsem si knihu moc užila.

Komentáře (0)

Přidat komentář