Kmotr

recenze

Kmotr (1990) / Lavahero
Kmotr

Nevím čím začít, kmotr je prostě klasika, kterou by si nejspíš měl přečíst každý, koho zajímá tématika mafie. Není to rozhodně žádné krásné počtení, ale celý příběh je naopak krásně napsaný. Upřímně se přiznám, že jsem knihu četl až poté, co jsem viděl všechny filmy, takže mě to zajisté do určité míry mohlo ovlivnit, ale málo kdy se mi stane, že bych dokázal nějakou knihu přečíst za jeden jediný den. Tomu tak v případě této knížky bylo.

Kniha nepostrádá akci, napětí, chvílemi vás zavalí pocity smutku a empatie a vzápětí vás ohromí vztek, protože vás vtáhne kniha do děje takovým způsobem, že máte pocit jako kdybyste prožívali celý příběh. Hlavně scéna s pomeranči je zde napsána tak skvěle, že se mi jen tajil dech.

Co se týče grafického zpracování obálky, tak to se přiznám zklamání - ale je pravdou, že jsem četl staré vydání z roku 1999, nicméně ani nové obálky dle mého za moc nestojí a rozhodně by jim nakladatelství mělo věnovat více péče.

Co více dodat, miluji tu knihu, stejně tak i film a všem nadšencům pro mafiánská témata tuto knihu rozhodně doporučuji všemi deseti!


Kmotr Kmotr Mario Puzo

Když v roce 1969 vyšel v Americe poprvé, figuroval celých dvaadvacet týdnů na první příčce v seznamu bestsellerů. Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo pop... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

RMarkéta
24.01.2020

Jsem na tom úplně stejně. Nejdříve viděny filmy. Mám knihu přesně s touto graficky upravenou obálkou. Určitě by si zasloužila lepší.