Když šílenci hýbou světem

recenze

Nespasitelní (2020) 5 z 5 / nikolthestrange
Nespasitelní

Představte si říši, kde víra utváří realitu: Mohla by být lepším místem plným splněných přání? Snad, kdyby neexistovali psychopati… Tamější šílenci totiž svým bludům věří natolik, že se stávají skutečností. Ožívají noční můry, fragmenty roztříštěných osobností i odrazy v zrcadle. Lidé se mění ve zvířata, ovládají živly nebo si svou vůlí podmaňují mysli slabších. A pokud se pro stejnou věc dokáže nadchnout dostatek věřících, společně jistě svedou nemožné – třebas stvořit vlastního boha, o což mimochodem právě usiluje velekněz Konig. Nicméně peníze si vybájit nelze, proto Bedeckt se svými kumpány (neurotickou kleptomankou Stehlen a přehnaně ctižádostivým šermířem Wichtigem) přichází s geniálním plánem. Toho budoucího boha unesou a získají tučné výkupné!



Kanadský spisovatel Michael R. Fletcher, jenž začínal coby časopisecký povídkář, si dal za cíl napsat fantasy vymykající se žánrovým stereotypům – a s románem Nespasitelní nepochybně uspěl! Vsadil např. na morálně šedé postavy, syrové prostředí či originální systém světa a magie inspirovaný duševními poruchami. V zahraničí platí za uznávaného autora, leč u nás jsou Nespasitelní teprve jeho první publikovanou knihou. O vydání úvodního dílu série Manifest bludu se postaralo nakladatelství Fantomprint, kde se v průběžném edičním plánu již objevilo připravované pokračování s názvem Pravda podle zrcadla.

Vyprávění se odehrává v er-formě minulého času a pasáže se střídavě zaměřují na dění kolem několika význačných postav (od kněze přes otrokáře až k partičce nájemných vrahounů). Příběh sestává z mnoha linií, kde čtenář může sledovat konání rádoby hrdinů i zloduchů, a vše do sebe nakonec krásně zapadne. Před každou kapitolou čeká fiktivně autentický citát. Kniha mimo jiné vyniká jedinečně vykreslenou atmosférou, ze které dýchá jakési alternativní středověké Německo – částečně i kvůli záměrnému nadužívání německých výrazů (slovníček pojmů je naštěstí součástí „balení“). V textu rovněž není nouze o sprostá slova, ale vzhledem k míře brutality obsahu se nemůžeme divit. Sloh se každopádně drží na vysoké úrovni kvality a knihu hodnotím jako velice čtivou.

Geisteskrankeni by se dali svým způsobem označit za superhrdiny, neb oplývají něčím ne nepodobným superschopnostem. Mehrere na protivníka poštve desítky svých kopií, Zrcadlista je vynikajícím špiónem, pro Kleptičku nezůstane žádný měšec nepřístupný a Cotardisty jen tak nezabijete, protože už věří, že jsou dávno mrtví… A připadá mi skvělé, že autor do oněch principů nezapomněl zakomponovat ani stinné stránky – s nárůstem moci pomatený ztrácí svou příčetnost a leckdy se jeho síly mohou obrátit proti jemu samému (nejeden Hassebrand vládnoucí ohněm se samovznítil).

Postavy sice nejsou vyloženě sympatické, zato působí propracovaně. Známe jejich motivaci, jsme svědky jejich vnitřních rozporů a sledujeme, jak se charaktery vyvíjí. Některé motivy se skrze knihu opakují a uspokojivě gradují, viz intriky Konigových dvojníků; naproti tomu segmenty s otrokářem Erbrechenem a láskobolnými litaniemi Gehirn po chvíli spíše nudí a zbytečně zabírají prostor, který by býval mohl býti věnován hlavnímu triu. Bedect, Wichtig a Stehlen se totiž opravdu dobře doplňují a jejich interakce řadím k nejzábavnějším úsekům v knize.

Nespasitelní jsou pro mě naprostým překvapením roku 2020 a stávají se mojí srdcovkou. Titul doporučuju všem, kteří hledají netradiční fantasy a nebojí se zabrousit do temnějších koutů.

4,5/5*
Za recenzní e-book děkuji nakladatelství Fantomprint!

Komentáře (0)

Přidat komentář