Když se zamilujete přes e-maily

recenze

Drahý Aarone (2023) 4 z 5 / Suzanne
Drahý Aarone

SPOILER

Ruby Santosová posílá dopisy vojákům, kteří jsou na misi v zahraničí. A teď jí byl prostřednictvím nadace Pomoc vojákům přidělen rotmistr Aaron Tanner Hall. Ruby a Aaron si začínají posílat e-maily, postupně se otevírají, svěřují, utahují si ze sebe a baví se stále o osobnějších věcech. Jenže zamilovat se přes e-maily není nejlepší nápad, nebo ne? A co se stane, když se setkají tváří v tvář?

Ruby je talentovaná švadlena a návrhářka, která šije svatební šaty, krasobruslařské kostýmy i oblečky pro psy. Moc si tím ale nevydělá a navíc ve svatebním salonu pracuje pro svou tetu, která ji jen využívá. Ruby je totiž plachá a hodná. Ráda lidem vyhoví, ale taky neumí říkat ne a postavit se za sebe. Sama přiznává, že se bojí spousty věcí, třeba i koupání v moři nebo konfliktů. Aaron se stal vojákem, protože nechtěl nastoupit do rodinného byznysu, má problémy v rodině a taky moc neví, co chce v životě dál dělat. Ruby ale podporuje, aby začala žít podle sebe.

Drahý Aarone je, co se týče stylu, čtivosti a humoru, klasická Mariana Zapata. Knihu není možné odložit, stránky vám ubíhají pod rukama a občas se nahlas zasmějete nebo se budete blaženě culit. A to i přestože celou první polovinu knihy tvoří e-maily a následně komunikace přes Skype. K osobnímu setkání dojde až v druhé polovině knihy, kdy se rozvíjí pro Zapatu typická pomalá romance. Ale pozor, v první polovině se párkrát vyskytuje Zapatin hnědkový humor, který většina lidí nedává. Já na něm neujíždím, ale nevadí mi, takže jsem se u e-mailů dost nasmála.

Překvapivě mě bavila víc první polovina, protože v e-mailech je Ruby mnohem sebevědomější a vtipnější (což není nic divného, tak to bude mít hodně lidí). V té druhé polovině se projevují i méně příjemné stránky obou hlavních hrdinů. Aaron je sice sympaťák, ale uzavírá do sebe, nemluví s Ruby o důležitých věcech a má nejedno tajemství. Ruby je zase beznadějně zamilovaná a myslí si, že Aaron její city nikdy nemůže opětovat. Mariana Zapata to plácání (v domněle) beznadějné zamilovanosti a kolotoč zmatku a pochyb vystihla na výbornou. Jenže v určitou chvíli začaly být Rubiiny emocionální zmatky až moc ubrečené a repetitivní.

Kniha Drahý Aarone je prequel ke knize S láskou, Lukov, v níž vystupuje jako hlavní hrdinka Rubiina mladší sestra, krasobruslařka Jasmine. Příběh této knihy se tudíž odehrává v roce 2008 a párkrát mě napadlo, jestli jsou ve Spojených státech tak napřed, protože já v tomhle roce rozhodně neměla chytrý telefon s wi-fi a aplikacemi.

Takže za mě stále vede Kulti, poté S láskou, Lukov a Rytmus, já a Malychin. Knihy Drahý Aarone a Srdcem proti zdi se u mě řadí zhruba na stejnou příčku. Což ale neznamená nic špatného, protože je to pořád skvělá Mariana Zapata. Jen bych některé její knihy nejradši četla pořád dokola (viz ty tři výše zmíněné) a jiné ne, to je celé.

A už se těším na její novou knihu, protože na podzim vyjde v českém překladu Hands Down, v níž hraje hlavní roli Zac Travis, vedlejší postava ze Srdcem proti zdi.

3,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář