Lásky čas budete chtít číst znovu a znovu

recenze

Lásky čas (2024) 5 z 5 / Suzanne
Lásky čas

Vilém „Villy“ Jančík je vzteky bez sebe, když si vedle jejich rodinného bistra otevře konkurence kavárnu a krade jim zákazníky. Thea, syna majitelky, prakticky nezná, ale štve ho na něm úplně všechno – pohodová povaha, úsměv, samotná existence. A při prvním setkání se potvrdí, že antipatie jsou vzájemné. Jenže když se zraní toulavý kocour Tuňák, kterého oba považují se svého, tak jsou donuceni spolupracovat…

(Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media :)

Až na to, že Theodor „Theo“ Peterka není v pohodě, protože se musel přestěhovat z Prahy na Moravu, kde nemá žádné kamarády a cítí se vykořeněný a osamělý. Kluci postupně zjišťují, že mají řadu osobních problémů a starostí a že ani jeden není nesnesitelný blbec, takže z vynuceného spojenectví vzniká přátelství, porozumění, a nakonec to začne pořádně jiskřit. Vždyť je máj, lásky čas.

„Ježiš! Co to sakra bylo?“ vyhrkl Teodor, ještě než jsem stihl vzhlédnout. Stál akorát tak, že mu slunce kolem hlavy utvořilo podivnou svatozář a z něj udělalo tmavou siluetu. Spasitel přišel na scénu.
Rychle jsem ten obraz rozmrkal. „Nevím. Ten hajzl prostě ujel.“ Rozhlédl jsem se po ulici, ale auto už samozřejmě bylo totam.
Teodor nevěřícně zavrtěl hlavou a dřepl si vedle mě. „Do prdele, to je Tuňák!“
„Tuňák?“ zopakoval jsem zmateně. „Je to kocour, tuňák vypadá trochu jinak.“
Odfrkl si. „Jasně že je to kocour. Ale jmenuje se Tuňák,“ vysvětlil, jako by to bylo úplně očividné. „A nezdržuj zbytečnýma otázkama, musíme mu pomoct!“
- Lásky čas, str. 70

Lásky čas napsaly autorky Alena Štraubová a Adéla Rosípalová. Alena Štraubová je autorkou feel good gay romance Léto mezi řádky, kterou jsem si naprosto zamilovala, a Adéla Rosípalová zase heavy gay romance Zlomky nekonečna.

Lásky čas je extrémně čtivý a chytlavý, takže se začtete a nebudete moct přestat. Nechybí v něm romantika, humor ani vážnější témata. Romantika obsahuje oblíbená témata jako nucené spojenectví, od nepřátelství k lásce a protiklady se přitahují. Humornou rovinu kromě slovních soubojů obou kluků a jejich rodin obstarává kocour Tuňák, kterého si naprosto zamilujete. Adéla Rosípalová a Alena Štraubová do příběhu zakomponovaly i řadu vážnějších témat: problémy s rodiči, kteří vás nerespektují, nefunkční vztah, obavy, co na vaši sexualitu řekne okolí, osamělost a vykořeněnost nebo úzkosti a trauma z minulosti.

Adéla Rosípalová a Alena Štraubová ukázaly, jak má vypadat funkční a respektující vztah nebo jak správně komunikovat. To velmi oceňuju, protože to nebývá v romantice zvykem. Autorky také odvedly skvělou práci s jazykem a nářečními a oblastními rozdíly. Nikdy by mě nenapadlo, že někdo NEpoužívá „dýl“ ve smyslu „později“. No jo, jsem holka z jižních Čech.

Jediné, co by se dalo vytknout, jsou nedořešené problémy Villyho s matkou a prací v bistru, kterou nesnáší. A taky si nedokážu představit puberťáky, kteří nepijí, nepaří, učí se, dobrovolně se s rodiči dívají na film. Ale moc hezky se o tom čte.

Adéla Rosípalová a Alena Štraubová hezky vyvážily roztomilost a vtipnost s vážnějšími tématy a nosnými myšlenkami. Lásky čas je feel good romance, která vás pohladí po duši, rozesměje vás, zlepší vám náladu a budete ji chtít číst znovu a znovu. A já jen doufám, že jedna či druhá autorka nebo obě dohromady zase něco napíšou. Jde jim to totiž skvěle.

4,5/5


Lásky čas Lásky čas Adéla Rosípalová

Za vším hledej kocoura! Jarní queer romance, ve které láska jen kvete. Teo se nedávno přestěhoval z Prahy na Moravu a ztěžka si zvyká na nový život. Nikoho tu nezná, navíc se jeho rodina jen pomalu vyrovnává s tetinou smrtí a pro... více


Komentáře (0)

Přidat komentář