Když se obavy stanou skutečností

recenze

V pasti lží (2018) / HelenaHH
V pasti lží

Manipulace, lži, psychické vydírání a zmatek v myslích hlavních hrdinek vévodí psychologickým thrillerům skvělé B. A. Paris. V pasti lží i Za zavřenými dveřmi najdete příběhy, kterou toužíte číst, ale rozhodně ne prožít.

Už vyšla celá řada románů a thrillerů, jejichž hlavní hrdinky se utápějí v alkoholu, smutku či trvalé bezmoci. A k tomu je potkává spousta málo uvěřitelných „nehod“, které ve svém pochybném stavu musejí vyřešit. Věřím, že z takových jsou již čtenáři unavení a možná přesycení. Proto jako velmi osvěžující zjevení působí dvě knihy britské autorky žijící ve Francii.

Grace potkala kdesi v parku muže svých snů. Jack byl galantní k ní a ohleduplný k její mentálně postižené sestře. Byl tak příjemný a sympatický, že velmi snadno podlehla jeho kouzlu a odhodlaně se za Jacka provdala. Co se však zpočátku (a pro vnější svět asi klidně navždy) zdálo být dokonalým manželstvím, se za zavřenými dveřmi změnilo v dokonalé peklo. Někde pod povrchem doutnala Jackova skutečná povaha násilníka, aby s tou pravou ženou mohla propuknout naplno.
Jak je možné, že se úspěšná, inteligentní a sebevědomá žena nechala uvěznit v bezmála smrtelné pasti, z níž není úniku? Podívejte se po dokonalých párech ve svém okolí… Skutečně víte, co se děje Za zavřenými dveřmi?

Cass pracuje jako učitelka, je šťastně vdaná za báječného muže a žije vlastně pohádkový život. Až do jednoho večera, kdy za bouře potká na opuštěné silnici ženu se zřejmě nepojízdným autem. Po nějaké době upustí od původního plánu pomoct neznámé a odjede domů. Ráno se s hrůzou dozví, že ona žena byla zavražděna. Mohla tomu Cass zabránit? A co když ji vrah na odpočívadle viděl a půjde i po ní? Cass se začne hroutit život jako domeček z karet, když navíc zjistí, že neznámá byla Jane, sympatická a přívětivá žena, s níž se Cass před časem seznámila a začínaly se přátelit.
K tomu se obává, že blázní nebo se u ní projevují známky předčasné demence, kterou trpěli její matka. Cass totiž očividně zapomíná na schůzky, neví, že jí kamaráda dala peníze na dárek, ani kde zaparkovala auto. Nebo je možná všechno trochu jinak, někdo se jí snaží zmást a utahuje smyčku, aby se ocitla V pasti lží?

Za zavřenými dveřmi i V pasti lží, vydané nakladatelstvím Motto, nenechají čtenáře na pochybách, že B. A. Paris rozumí svému řemeslu. Autorka přivedla na scénu dvě silné ženy, jimž nejistota a sprostá psychologická hra nalomí zdraví a donutí je pochybovat o vlastním duševním zdraví.

Oba psychologické thrillery lze zhltnout takříkajíc na posezení. Dva uvěřitelné příběhy se vám zaryjí pod kůži a donutí přemýšlet nejen o dokonalých manželstvích ve vašem okolí. I když si možná řeknete, že je to celé trochu přitažené za vlasy, stejně budete otáčet stránku za stránkou až k heroickému závěru. Autorka B. A. Paris umí dokonale skládat střípky příběhu, aby se před vámi nakonec spojily v děsivou mozaiku. A to se jí podařilo v obou knihách.

Komentáře (0)

Přidat komentář