Případ s vůní strachu

recenze

Smrt má vůni inkoustu (2017) / HelenaHH
Smrt má vůni inkoustu

Praha na počátku dvacátého století nebyla tak malebným místem, jak by se mohlo zdát. Temnými zákoutími se vesele prohánějí zlotřilci a je jen na Eliáši Sattlerovi, aby je vyčmuchal.

Když paní Richterová poprvé vejde do kanceláře Eliáše Sattlera, očekává vstřícnost a jednání dokonalého gentlemana, na něž byla připravena kamarádkou. Jak se však podiví, když se jí dostane úsečného odseknutí od hospodyně a roztržitých odpovědí detektiva. Není ten Sattler náhodou trochu blázen? Richterová se však nevzdá, potřebuje získat jeho pozornost, aby přijal případ a vypátral, kdo a proč vyhrožuje za pomoci anonymních dopisů jejímu muži Albertovi.

Eliáš Sattler je jedním z prvních soukromých detektivů své doby. Mimo skvělého analytického mozku má však něco navíc – výjimečný čich. Sattler má prostě nos na hledání zločinců. Nerad se nudí a vybírá si opravdu zajímavé případy, které mu zrychlí dech a zbystří myšlení. Zpočátku obyčejný případ anonymního vyděrače voní nadějí na snadné vyřešení, a přesto nějakou tou zábavou při vyšetřování. Postupně se však zamotává víc a víc a detektiva bude stát hodně sil, aby se v něm neztratil.

Detektivka Smrt má vůni inkoustu zaujme hned na první pohled. Kniha dýchá kouzlem staré doby, císařské Prahy a napínavým příběhem. Autor Vilém Křížek přivádí na scénu českého Sherlocka Holmese, aby jej nechal pátrat v uličkách staré Prahy. Podivínského vyšetřovatele si nejde nezamilovat, stejně jako jeho věrného asistenta Adama Křížka, Ano, i Eliáš Sattler má svého Watsona.

Jak se vyšetřování rozbíhá, stále více se propadáte do příběhu a toužíte zjistit, kdo je viník. Kniha je také prodchnuta spoustou zajímavých informací, které si toužíte ověřit na vlastní pěst. Smrt má vůni inkoustu, vydaná nakladatelstvím Mystery Press, je jednoduše stará dobrá a poctivá česká detektivka, která tady už tak dlouho chyběla.

Vilém Křížek navíc tvrdí, že Eliáš Sattler skutečně žil a v Praze vyšetřoval. Dokazuje to spojením se svým dědečkem, skutečným Adamem Křížkem, detektivním přítelem a asistentem. Jestli je to pravda, nevíme, ale tato možnost dodává příběhu punc nevšednosti a originality.

Umyjte se voňavým mýdlem, nelijte na sebe litry parfému a vstupte do světa Eliáše Sattlera. Do světa, kde i strach má svoji vůni, zločin se dá vyřešit a drobné podivínství se odpouští díky genialitě.

Komentáře (0)

Přidat komentář