Když byl Mikuláš ještě komiks

recenze

Malý Mikuláš: původní komiks (2018) / HelenaHH
Malý Mikuláš: původní komiks

Kryšpín, Vendelín, Celestýn, ale hlavně malý Mikuláš, prostě celá parta nezbedníků původně neprožívala dlouhé příběhy. Malý Mikuláš spatřil světlo světa jako komiks.

Autoři René Goscinny a Jean-Jacques Sempé byli mnoho let přátelé a mimo jiné je spojoval také společný smysl pro humor. Není tedy divu, že jejich společný hrdina, malý ďáblík Mikuláš, je především příběhem o kamarádství, nevinných rošťárnách, které dospělí nemohou nikdy pochopit, a něžném vtipkování.

Mikuláš a jeho kamarádi myslí všechno nejlépe a chtějí být nejhodnější, jenže to vždycky někdo špatně pochopí. A děti i dospělí čtenáři s chutí pláčou smíchy nad jejich příběhy a lumpárnami.

Věděli jste ale, že tento nesmrtelný vtipálek a klučina vznikl původně ve formě krátkých kreslených komiksů. Ty postupně vycházely ve francouzských denících a týdenících. První komiks vyšel v září 1955. První krátký příběh, obohacený ilustracemi tak, jak Mikuláše známe teď, vyšel až začátkem roku 1959.

Nejstarší komikové mikropříběhy zatím nikdy nevyšly knižně, nyní máte však možnost se s nimi seznámit díky knížce Malý Mikuláš: Původní komiks. Ta nedávno vyšla v nakladatelství Albatros. Publikace obsahuje nejstarší, a tedy dosud nepublikované komiksy, nad nimiž se pousmějete, možná vzpomenete na vlastní nezbednictví a dostanete chuť otevřít a připomenout si všechny Mikulášovy patálie.

Můžete rovněž porovnat, jak moc se Mikuláš od svého „narození“ změnil. Kniha také obsahuje dva komiksy a následně novou, příběhovou, podobu, kterou Mikuláš dostal. Zjistíte tedy, která verze vás víc baví a pobaví.

Sempé a Goscinny stvořili knižní legendu, na které už vyrostlo několik generací čtenářů. Jestliže patříte mezi Mikulášovy fanoušky, knížka Malý Mikuláš: Původní komiks vám jistě ozdobí knihovnu a doplní sbírku. A máte-li malé lumpy, kteří Mikuláše ještě neznají, je novinka nakladatelství Albatros ideální šancí k seznámení.

Komentáře (0)