V zajetí psacích strojů

recenze

Neobvyklý typ (2018) 5 z 5 / HelenaHH
Neobvyklý typ

Co se stane, když se herec rozhodne stát spisovatelem? Někdo to špatně dopadne, ale občas naštěstí vznikne něco tak výjimečného, jako je Neobvyklý typ.

Napsat dobrou povídku tak, aby měla příběh a pointu, je poměrně složitý úkol i pro ostříleného spisovatele. Když se do povídkové sbírky pustí začínající autor, bývá výsledek velmi nejistý. A pokud je oním opovážlivcem navíc hollywoodský herec, pohlížíte na takovou knihu se zvědavostí a mírnými obavami. Pak je moc dobře, když vám zmíněná kniha vyrazí dech v tom nejlepší slova smyslu.

Tom Hanks se právě takovou povídkovou sbírkou rozhodl na literárním poli debutovat. Jeho prvotina Neobvyklý typ není adeptem na všechny literární ceny světa, ale je to soubor velmi kvalitních a krásně napsaných příběhů, z nichž některé se vám rozhodně vryjí do paměti.

Hanks přináší povídky z různých prostředí, různých časových období a nejrozličnějších hrdinů. V knize defilují malí i větší vypravěči a nabízejí své mikropříběhy. Hanks poskládal jednotlivé povídky velmi chytře, takže vám kniha hezky čtivě ubíhá, nabírá na rychlosti, aby vás na konci zcela převálcovala.

V nepřeberném množství si jistě vybere každý. Je libo neobyčejný příběh o jednom obyčejném Štědrém večeru, či byste raději lehce fantaskní historku z budoucnosti? Náročnější čtenáři jistě nepohrdnou sloupkem Hanka Fiseta nebo výletem čtyř podivínů kolem Měsíce. Možností je mnoho. Hanks do každé své povídky ze sbírky Neobvyklý typ, vydané nakladatelstvím Domino, rovněž nenápadně vklínil drobný spojovací prvek. Celá kniha se totiž hemží psacími stroji. Staré, nefunkční, plně v provozu, ale i v nečekaných rolích jsou věrnými společníky povídkových hrdinů.

Tom Hanks je skvělý oscarový herec a režisér. Nyní však ukázal, že až ho hraní přestane bavit, může se směle živit psaním. Autorka článku může alespoň za sebe přísahat, že si klidně udělá v knihovně místo i na nějaký Hanksův román.

Válec a motor psacího stroje tiše vrní, připraven vydat další stránku příběhu. Sledujte bláznivý rej písmen, abyste zjistili, kdo nebo co je onen Neobvyklý typ.

Komentáře (0)

Přidat komentář