Když Odd potkal bohy

recenze

Odd a mraziví obři (2018) 4 z 5 / MartinaF
Odd a mraziví obři

Kniha, která přiletěla z Knihozemě do dětských poliček, je novinkou mého oblíbeného autora Neila Gaimana. Titul vyšel ve Velké Británii na Den knihy a autor v závěru podotýká, že by mohlo vyjít více příběhů o Oddovi. Pokud by se tak stalo, vůbec bych se nezlobila, kdyby i tyto příběhy byly přeloženy do češtiny.

Jeden z posledních románů Neila Gaimana vychází ze severských mytologií a Gaiman příběhy převyprávěl. A právě severských bohů se týká i titul, který autor napsal pro děti.

Odd je malý Viking. Pochází ze smíšeného manželství, kdy otec byl Nor jak poleno a maminka pocházela ze Skotska. Otec však při jedné výpravě zemřel a s novým otčímem jsou jenom starosti. Odd odchází z domova pryč do otcova starého srubu.

Tuhá zima ne a ne skončit a první Oddova starost je, když se usadí v srubu, jak se uživí. Zničehonic se u něj zjeví liška, která ho zavede k medvědovi. Celou cestu je doprovází orel. Nebyl to nikdo jiný než zakletí bohové - samotný Ódin, Tór a šprýmař Loki. Tórovi bylo lstí ukradeno kladivo. Byl to právě mrazivý obr, který převzal vládu nejen na Ásgardu, ale i na celém světě. Pokud se má do kraje vrátit jaro, musí ho někdo vyhnat. Podaří se to Oddovi?

Odd není jako ostatní děti. Chtěl ukázat, jak je šikovný a statečný, a tak se vydal s obrovskou sekerou kácet stromy. Jenže strom mu spadl na nohu a jemu se v chodidle rozdrtily všechny kosti. Přesto nezanevřel na celý svět a i s handicapem se naučil žít. Navíc se pořád usmívá. Některým lidem je to pořádně nepříjemné, ale Odd si z toho nic nedělá a usmívá se otravně dál.

Styl psaní je takřka pohádkový, něco ve smyslu: bylo nebylo, za devatero horami... Všechno krásně na sebe navazovalo, akce střídala druhou akci.

Vyvrcholením příběhu bylo přelstění mrazivého obra. V lecčem to může připomínat některé bajky o lvu a myši. O tom, že malý tvor nemusí být silný a velký, aby přechytračil někoho většího než je on sám. Stačí vlídným slovem a chytrostí.

Gaimanovské příběhy zbožňuji. Jsou pokaždé originální a potěší snad každého čtenáře. Vždy dokáže z příběhu dostat maximum.

Severští bohové jsou pro nás skoro neznámí. Gaiman aspoň některé z nich přiblížil - praotce Ódina, šprýmaře Lokiho, siláka Tóra a krásnou Freyu.

Kniha není jenom určená mladším čtenářům, ale i starším dětem. Myslím si, že i pro dospěláka je čtení knih Neila Gaimana úplným prožitkem. Já a fantasy - to sice občas dohromady jde, ale cíleně ho nevyhledávám. Gaimana ale čtu velmi ráda, už pro tu jeho originalitu.

Součástí knihy jsou také ilustrace Chrise Riddella. S jeho obrázky jste se mohli potkat nejen v řadě komiksů, ale také právě v dětských knihách. (např. Spáčka a vřeteno). Ilustrace jsou černobílé a naprosto famózní. Riddell vás zavede spolu s Gaimanem do světa ledu a mrazu, do světa pověstí a statečných srdcí. Obrázky vás provedou celým příběhem a na konci se nebudete stačit divit, jak se všechno změnilo.

Na novou knihu Neila Gaimana jsem se těšila a vůbec jsem nebyla zklamaná. Odda můžu doporučit opravdu všem - i zarytým odpůrcům fantasy.

Komentáře (0)

Přidat komentář