Dva v srdci

recenze

Dva v srdci (2020) 4 z 5 / MartinaF
Dva v srdci

Josie Silver mohou čeští čtenáři znát díky románu Den, kdy jsem zahlídla lásku. Dva v srdci je příběh o ztracené lásce a o smyslu žít dál.

Lydia je mladá žena, která tragicky přišla o svého snoubence Freddieho. Neštěstí ji srazilo na kolena, ale má kolem sebe především rodinu, která se o ni stará a dává na ni pozor. Přesto však nevyřčená bolest sžírá Lyds až na dřeň. Našla ale způsob, jak Freddieho vrátit zpět. Díky růžovým pilulkám na spaní se dostává do světa, kde Freddie žije a život pokračuje plynule dál. Žije tak dva životy - jeden vysněný a druhý reálný. Který z nich u Lydie zvítězí?

Hlavní aktérkou je především Lydia. Někdy jsem s ní chtěla pořádně zatřepat, aby se vzpamatovala. Některé věci, které provedla, nebyly úplně férové a zodpovědné. Jenže na druhou stranu jsem se nikdy neocitla v situaci jako je ona. Celým příběhem nás provází v ich-formě. Aby se dva rozdílné světy od sebe odlišily, autorka jeden nazvala jako Bdění a druhý jako Snění. Lydia ve vyprávění prodělala velký posun kupředu. Přesně tak, jak funguje přijmutí problému v životě - od odpírání až ke smíření se.

Freddie je/byl muž, kterého jste museli zbožňovat. Ať už se o něm dozvídáte z různých stran, slyšíte jen samé kladné stránky jeho osobnosti - milující, kamarádský, vtipný, charismatický, pozorný, zkrátka muž s velkým M.

Kromě Freddieho a Lydie se čtenář seznámí i s Jonahem. Je první Lydiin kamarád a později Freddieho nejlepší přítel. Freddieho smrt Jonaha zasáhla stejnou silnou jako Lydii. Oba se s ní museli vypořádat svým vlastním způsobem.

Když ztratíte někoho, koho milujete, nepřekonáte to za šest měsíců, ani za dva roky, ani za dvacet, ale musíte najít způsob, jak žít dál, aniž byste měli pocit, že všechno, co přijde potom, už nikdy nebude takové. Někteří lidé chodí po horách, jiní skáčou z letadla. Každý člověk si musí najít svoji vlastní cestu zpátky, a když má štěstí, má kolem sebe lidi, kteří ho milují a drží ho při tom za ruku. (str. 345)

Kniha, u které mám rozporuplné pocity. Na jedné straně se mi líbila, na druhé straně jsem zklamaná. Čekala jsem romantiku, anotace ji slibovala, nakonec jsem se jí sice trochu dočkala, ale jinak, než jsem si představovala. A to na takový stránkový rozsah je příliš málo. Pokud si však odmyslíme lásku, dostane se vám velmi kvalitního románu, který vás chytne za srdce.

U příběhu jsem uronila vcelku hodně slz. Objevily se tady části, které byly opravdu dojemné. Přesto se však příběh chvílemi nekonečně vlekl a a působil rozvláčně. Autorka přese všechno ale píše čtivě, umí si pohrát s příběhem i s emocemi jednotlivých postav.

Příběh pohladí po duši. Také vlije trochu optimismu do žil těm, kteří ztratili někoho blízkého a třeba prožívají něco podobného jako Lydia. Kniha potěší především citlivé duše i ty, kteří mají rádi podobné tituly.

Komentáře (0)

Přidat komentář