Kdo nastoupí na trůn?

recenze

Jediný skutečný král (2020) / Vendea
Jediný skutečný král

Tedros a jeho princezna Agáta jsou na útěku. Kamelotský trůn si uzurpuje prohnilý Japeth, který si chce násilím vzít Sofii. Naděje ale není úplně ztracena. Je tu totiž ještě Artušova poslední zkouška, která má rozhodnout o tom, kdo usedne na trůn a stane se jediným skutečným králem. Tři úkoly, dva soci a Excalibur. Vítěz bude oslavován, poražený sťat.

Jediný skutečný král je třetím a závěrečným dílem spin-off série Školy dobra a zla z pera Somana Chainaniho. Po několika letech se tak čtenáři konečně dočkají úplného a snad i uspokojivého závěru své oblíbené série. V předchozích dílech se autorovi povedlo vystavět velmi zajímavý fiktivní svět založený na pohádkách a na boji dobra se zlem. I v tom posledním nic nevynechává a přináší nové informace o světě, postavách a jejich minulosti. Právě tyhle malé detaily mě na celé sérii baví asi nejvíc.

Ústředním tématem knihy je pak Artušova zkouška, která probíhá ve třech úkolech a přináší s sebou většinu akce a napětí (máte se na co těšit!). Autorův styl psaní je velmi svižný a čtivý, místy by si ale kniha zasloužila trochu proškrtat, aby byla dynamičtější (něco bylo fakt zbytečné). Samotný závěr je pak uspokojivý (i když lehce předvídatelný).

Postavy jsou jedním z nejdůležitějších pilířů celé série, autor si s budováním charakterů fakt vyhrál a stvořil originální, i když ne vždy příjemné osobnosti. Na scéně je většina starých známých, které jste si dosud mohli oblíbit. Největší posun je vidět asi u obou hlavních hrdinek, Agáty a Sofie, Tedrose a Horta a čarodějnic. Soman ale nezapomíná ani na vedlejší hrdiny (budete koukat!). Milovníci romantiky nemusí tesknit, vztah Agáty a Tedrose sice bude opět čelit těžkostem, během nich se ale můžete těšit i na hezké chvilky!

Upřímně nemůžu uvěřit, že je už konec. Byla to fakt jízda. I když bych poslední díl proškrtala, protože občas to byla trošku nuda, ve výsledku jsem fakt spokojená. Artušova zkouška s sebou přinesla potřebnou akci a donutila hlavní hrdiny jednat. Na povrch také vyplula celá řada tajemství, jejichž postupné odkrývání mě na knize bavilo asi nejvíc.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář