Jediný skutečný král

Jediný skutečný král https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452116/bmid_jediny-skutecny-kral-Hag-452116.jpg 5 92 19

Škola dobra a zla série

< 6. díl

Šestá návštěva Školy dobra a zla je tu! Závěr nové trilogie z pohádkového světa. Pohádka Sofie a Agáty se blíží k dramatickému závěru v šestém a posledním díle této série. Kdo usedne na kamelotský trůn a bude vládnout Nekonečnému lesu? Kdo se stane jediným skutečným králem? Připravte se na konec všech konců, kde zazáří všechny hvězdy předchozích dílů! Prožijí si Sofie i Agáta svoje navěky?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

One True King , 2020


více info...

Matri
Matri
18.01.2024 5 z 5

"Ke konci koncu."

Úvod tejto série bol pre mňa skúškou.. čítať ďalej, alebo to zabaliť po druhej časti.. Hovorím si - nie som na to už predsa len trochu stará? Ale teraz, keď som dočítala posledný šiesty diel, môžem povedať - nie, nie som na to stará! ;-)

Každá z hlavných postáv mala svoje, nie veľmi hviezdne chvíle, či to bola Sofia a jej sebeckosť, Thedros a jeho neschopnosť, alebo Agáta a jej všeznalosť (len ja to spravím najlepšie). Ale nakoniec všetci dospeli a koniec bol naozaj rozprávkový. Dokonca pre mňa vyšla víťazne postava Sofie, a to najmä vďaka posledným dvom častiam.
Záverečný diel autor poňal v zmysle plnenia troch úloh, ktoré nás mali konečne priviesť ku kráľovi Kamelotu. Putovanie to bolo veľmi akčné, plné záhad a tentokrát aj ozajstných prekvapení. Príbeh sa nezaobišiel aj bez mnohých strát :(
Opäť musím vyzdvihnúť, ako to mal autor od samého začiatku dobrodružstva na Kamelote úžasne premyslené. Zdanlivo nepodstatné veci do seba nakoniec krásne zapadli.
Celú sériu vrelo odporúčam, čítala sa úžasne.
Krásna netradičná rozprávka, ktorá má spočiatku síce dosť rozčuľovala, ale treba len vydržať. S každým dielom som bola spokojnejšia a spokojnejšia, až som sa dočkala toho ich vytúženého "Naveky".

"Ona, která snila o obyčejném živote, aby nakonec prožila ten nejneobyčejnejší."

kamibe
kamibe
24.10.2023 5 z 5

Pobavila jsem se. Přestože mě v tomto dílu iritovaly chyby, dokonce hrubky, stejně jsem ocenila autorovu invenci a neustálý zdroj napětí a překvapivých zápletek. Bylo tu pro mne i několik vtipných scének, u kterých jsem se smála nahlas. Našla jsem tu také pár velmi moudrých vět, což při čtení vždy ráda ocením. Nejlépe na mě působil právě tento díl a pak také prequel - byla jsem spokojená, že jsem si ho přečetla jako druhou knihu v řadě.
Film jsem neviděla a upřímně sděluji, že nevím, nevím, že by mohl být lepší než mé vlastní představy při čtení.
V některém komentáři jsem četla, že hezčí knihy jsou od Chrise Colfera, tak se na ně taky podívám - jen pro srovnání.


Lokina
Lokina
09.07.2022 5 z 5

Sice už nejsem věková kategorie, ale jsem ráda, že jsem měla možnost si tuto sérii přečíst. Na poslední díl jsem se těšila, ale měla jsem i menší obavy. Kniha je na svou délku velmi čtivá, napínavá, propletená překvapivými momenty, které nutí knihu dočíst. Zvláště konec, který se povedl a já jenom nevěřícně zírala, jak to autor šalamounsky vymyslel.
Čarodějnice jsou moje nejoblíbenější postavy. Jsou zábavné, ironické, zlé svým okouzlujícím způsobem.
I když jsem Sofii moc nemusela, někdy mi jí bylo někdy líto, proto jsem ráda za její konec.
Škola dobra a zla je oddychová a milá záležitost, pokud váháte, určitě nečekejte a přečtěte si ji :-)

CarolineAn
CarolineAn
22.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Skvělý závěr druhé trilogie ze série školy dobra a zla. Není si na co stěžovat, jen možná na to, že mě občas přišlo, že je příběh uměle natahovaný a tomu i odpovídalo počet stránek. (Někomu to asi nevadí, ale jsou lidi, které knížka odradí jakmile vidí, že má skoro 500 stran) Jinak se mi i líbila změna charakteru u některých postav, zejména u Sofie, ze které už není ta otravná holka, která jen využívá Agátu, aby se dostala ke svému šťastnému konci. Konečně se stala její dobrou kamarádkou a přijala samu sebe.(A vážně jsem šťastná, že se dala dohromady s Hortem️) Konec byl tak akorát, nic bych neměnila. Určitě doporučuji!

(Každopádně se moc těším na film, který má být natočený podle prvního dílu, má vyjít na Netflixu na podzim, tak jsem zvědavá...)

Alienn
Alienn
17.04.2022 5 z 5

Krásný závěr této fantasy ságy, která se ke mně dostala trochu omylem a jsem za to moc ráda. Líbilo se mi přenést se do tohoto pohádkového světa a doporučuji.

Erlif
Erlif
16.11.2021 4 z 5

Šestá knížka a už snad úplně zakončení série Školy D a Z. Autor si udržoval svůj styl, na co jsem byla zvyklá z předchozích knih jsem také dostala. Čtivé to rozhodně bylo. Ale už je to takový ten styl, kdy u toho člověk nesmí moc přemýšlet ale prostě jen plout příběhem.
Co mě ale opravdu rozčilovalo bylo velké množství chyb/překlepů v knize. Chápu, že občas se člověk překoukne, ale tady jich je fakt mraky :(

mrabla
mrabla
11.08.2021 5 z 5

(SPOILER) Kamelotská léta (4.-6.díl Školy dobra a zla) mě hodně překvapila svou aktuálností obrazu současné doby. Kdo podvádí a komu je možné věřit? Lži, manipulace, koupená média, zrušení všech pravidel, chaos, kde je pravda a kde lež...? Několikrát jsem si vzpomněla na slova písně Vysockého (v překladu Nohavicy): "... jistěže ve světě nakonec zvítězí Pravda, ale až dokáže to, co dokáže Lež"... Vůbec jsem toto téma od těchto knih nečekala... Myslím ale, že příběh byl hodně překombinovaný, což bylo náročné.... ve výsledku se vše propojilo. Chápu, že všichni milovaní dospělí museli bohužel postupně zemřít = tak už to v pohádkách bývá, že hlavní hrdina/hrdinka musí zůstat nakonec sám, aby mohl/a dospět a najít svou cestu, své místo a partnera/partnerku. Bez ztráty všech kolem by Tedros nenalezl svou vnitřní sílu a vědomí krále.

kajka.bhlv
kajka.bhlv
12.05.2021 4 z 5

(SPOILER) Agáta s Tedrosem, Hort se Sofií a čarodějnice mají svůj konec, ale nikdo jiný vlastně ne. To a uspěchaný konec jsou jediné problémky. Kniha byla každopádně velmi dobrá, celá série patří každopádně do nadprůměru YA fantasy příběhů. Sofie byla stejně otravná a lezla mi na nervy až do konce, ale to není nic neočekávaného.

Zruza
Zruza
10.05.2021 3 z 5

(SPOILER) BACHA NA KONCI BUDU PSÁT VELKÝ SPOILER. Kniha je hezký zakončení série. Jedna věc mi, ale strašně překáží. Autor zabil snad všechny vedlejší postavy, ale hlavní čtveřici nechal přežít do konce, aby měli "Happily ever after". To mi trochu vadí. Neříkám tím, aby zabil Sofii, Horta, Tedrose nebo Agathu, ale zbytek postav zabil. Mimochodem, prosím, že nejsem jediná, kterou Sofie vytáčela až do posledních kapitol?! Přijde mi, že s Agathou byla kamarádka jen, když se to hodilo. Toť vše. Napište mi prosím, co si o tom myslíte, děkuji.

Cassandra_H.
Cassandra_H.
07.05.2021 2 z 5

Tahle kniha byla sama o sobě velmi originální, ale místy mi připadalo, že autor slátal každou myšlenku, která ho napadla a vytvořil tak velmi chaotickou knihu. Mně osobně přišlo velmi matoucí, když se děj knihy změnil ze stránky na stránku. Tím, ale nechci říct, že je kniha špatná. Rozhodně si přečtěte předešlé díly

Orange8knihomol
Orange8knihomol
10.04.2021 5 z 5

Skvostné pokračování legendární, dnes již všemi známé (tedy alespoň doufám) ságy! Na tuto bichli jsem se neskutečně moc těšila, takže jsem si oddechla, když jsem nabyla přesvědčení, že tohle je přesně jeden z těch geniálních příběhů Somana Chainaniho. I přes skutečnost, že se nejedná o tenkou knížku, jsem se do čtení dokázala zabrat tak, až jsem ztratila pojem o čase. (Holt to se nám, knihomolům, občas stává, že? :D) Postavy v knize si skutečně oblíbíte (Sofie, Agáta, Tedros, Merlin a řada dalších z paměti jen tak nezmizí) a ilustrace Iacopa Bruna budete hltat, stejně jako děj, jedna báseň. Konec Kamelotských let je dojemný a překvapivý zároveň, ještě teď na něj nostalgicky vzpomínám a pokládám si otázku, zda má autor v plánu ještě nějakou navazující kupu skvělých příběhů, či úplně jiný titul... DOPORUČUJI!!!
,,Minulost je přítomnost a přítomnost zase minulost."

Medasek
Medasek
07.04.2021 4 z 5

Bála jsem se, že tento díl bude o ničem, ale naštěstí se tak nestalo. Měl spoustu překvapivých momentů. Ale přišlo mi to docela dost překombinované, a něco prostě nedávalo smysl.
Poslední kapitola byla nejlepší z celé knihy i série.
Celkově hodnotím 3,5*.

simviki
simviki
23.02.2021 5 z 5

Jak už jsem psala u minulých dílů, dokonalá série. Má svého Brumbála nebo Gandalfa, své zástupce( malé, ne příliš silné , ideálně děti školou povinné, že ) dobra , ale i zla. A má i svůj šťastný konec.. Bohužel po mnoha obětech, protože ..život není fér, Harry Pottere

makik111
makik111
22.01.2021 4 z 5

Pěkné zakončení série. Všechny záhady objasněny, moc jsem si to užila.

Marthas
Marthas
03.01.2021 3 z 5

Nu závěr mne zase tolik neuchvátil a časté tiskařské nedorazy a chyby v textu knize taky nepřidaly. Možná to je částečně také tím, že pro autora je zabití postavy, tak běžné jako pro některé výměna ponožek. A vývoj charakterů, pro mne nebyl tak přirozený, abych mu uvěřila. Pravda, ale je, že se to dalo napsat i hůře.

kate9326
kate9326
20.12.2020 5 z 5

Skvělý závěr...asi nejlepší kniha ze serie..../anglický originál možná ještě trochu lepší.../....

tereza7804
tereza7804
28.11.2020 5 z 5

To nejlepší nakonec... to je hrozný, pamatuji si, když byly napsané pouze tři díly a teď je celý příběh u konce :( miluju tu sérii, miluju ty postavy, miluju ten příběh, ten konec? WAU :(( kdo nečetl tak prostě musíte! U mě v srdci bude mít vždy místo s korunou na hlavě ♥

Aaginka
Aaginka
18.11.2020 5 z 5

Wau. Naprosto impozantní ukončení knihy. Toto si prostě MUSÍTE přečíst. Ze všech dílů se mi asi líbil nejvíc. Kniha mě dokázala rozesmát, potěšit a neměla jsem daleko ani k pláči. Dojemné, strhující a krásné.
Některé postavy mě přesvědčili, že možná nejsou zas takoví tupci, jak jsem si o nich myslela. :)

alice18
alice18
02.11.2020 5 z 5

Páni, nemůžu uvěřit, že už je to konec. Knížka byla skvělá, rozhodně měla spád a nenechala mě vydechnout. Bylo tam opravdu mnoho překvapení a velmi nečekaných věcí. Ale ten bolestný happyend jsem tedy skutečně nečekala. Musím říct, že autor mě v žádném případě nezklamal. Příběh Agáty a Sofie mi bude velmi chybět. Nicméně na ni budu ještě dlouho vzpomínat...Samozřejmě jen v dobrém ;)