Každá sezona může být ta nejlepší

recenze

Nejlepší sezona (2019) 5 z 5 / JoeSurikata
Nejlepší sezona

Máte rádi fotbal? To je dobře, tahle knížka je přesně pro vás. Nemáte rádi fotbal nebo ho dokonce vůbec neregistrujete? To je dobře, tahle je knížka přesně pro vás.
Výše uvedená konstatování si zdánlivě protiřečí, ovšem opravdu pouze zdánlivě. Pokusím se to vysvětlit.
Sbírka fejetonů „Nejlepší sezona“ z pera svérázného glosátora Davida Bochníčka mapuje aktuálně skončené desetiletí české kopané. Autor sám sebe definuje jako fanouška pražské Dukly se sparťanským srdcem, takže nejvíce prostoru je věnováno oslavám a nářkům nad ligovými výsledky těchto týmů. Nechybí komentáře k událostem na mezinárodní fotbalové scéně, stejně jako půvabně odlehčující recese v podobě odboček do života týmu FC Pivušky, za který pisatel bojuje v hanspaulské lize.
To je tedy „fotbalový“ první plán knihy, což by pochopitelně samo o sobě na hodnotnou beletrii nestačilo. Momenty ze sportovních klání však autora inspirují k nápaditým metaforám a paralelám s aktuálními událostmi ze zcela jiných oblastí společenského, kulturního a politického života. Nádherné jsou zejména ozvěny operní scény, neboť David Bochníček je nejen spisovatel, muzikant, režisér a fotbalista, ale též osvětlovač (na divadle a nyní v televizi). Vzniká tak barvité zrcadlo doby, okořeněné neobvyklým filosofickým pohledem, jehož sdělnost umocňuje autorův osobitý humor, v němž se střídají odstíny ironie, jízlivosti a laskavého porozumění pro člověčí nedokonalost. Díky těmto kvalitám si knížku s chutí přečetla i moje manželka, kterou sport jinak vůbec nezajímá. Což je asi nejlepší možné doporučení.
Pokusím se lehce zhodnotit formální „řemeslnou“ kvalitu díla, i když u takto specifického kusu to nebude vůbec jednoduché. Tak nejprve vypravěčský cit: je podle mého názoru mimořádný, text se odvíjí svižně a nepustí čtenáře od knížky. Stylistika je neotřelá, autor má slušnou slovní zásobu a nešetří působivými slovními hrátkami. Osvěžující je například využití hudební terminologie v komentářích sportovní hry (ostatně, hraní jako hraní).
Kniha v první řadě pobaví, ale díky výše zmíněným myšlenkovým konsekvencím poskytne i něco víc.
Sečteno, podtrženo: hezky si počte jak fotbalový fanoušek, tak distingovaná ctitelka opery. A to je skutečně výjimečná syntéza cílových skupin.

Pro ilustraci níže připojuji dvě krátké ukázky z knížky:

Odborníci předpokládají, že ve vesmíru existují místa, v nichž gravitace ohýbá světlo i čas do podob zcela nepředstavitelných. Diskutují o tom téměř sto let. Zahlédnout černou díru (konkrétně v galaxii M87) se však podařilo až nyní.
První fotografie byla zveřejněna ve středu 10. dubna.
„Je úžasné konečně vidět snímek objektu, o němž jsme hodně věděli, ale nikdy ho nemohli přímo pozorovat,“ uvedl astrofyzik Jiří Svoboda.
Podobné pocity musely zachvátit i hráče a fanoušky Slavie.
Do Edenu dorazil evropský tým, který toužili tak dlouho spatřit, ale až dosud ho nemohli pozorovat přímo na vlastní oči. Londýnská Chelsea naklusala do Vršovic. K úvodnímu čtvrtfinále Evropské ligy.
Sešívaní odehráli velmi slušný zápas, který diváky opravdu bavil.
V 86. minutě nacentroval Willian do slávistického vápna a nabíhající Alonso hlavou rozhodl. Chelsea zvítězila 1:0.
Velikost čtvrtfinálového klání zcela zastínila dění české fotbalové ligy, stejně jako černá díra ve vesmíru pohlcuje vše ve svém okolí.

Pondělní dohrávka Příbrami s Teplicemi připadla na podzimní rovnodennost. Dny se začínají krátit a nastává období dlouhých studených nocí. Astronomové se na rovnodennost dívají jako na moment, kdy střed obrazu Slunce na nebeské sféře prochází podzimním bodem, který je jedním ze dvou průsečíků ekliptiky se světovým rovníkem. Ekliptika má tvar kružnice a protíná nebeský rovník ve dvou bodech.
Rovnodennost je také okamžikem, kdy je zemská osa přesně kolmá na průvodič Země - Slunce. Průvodič je vektor a zemská osa je myšlená přímka, okolo níž se otáčí planeta Země. Ta je třetí planetou sluneční soustavy, největší terestrickou planetou v soustavě a jediným planetárním tělesem, na němž se dle současných vědeckých poznatků hraje fotbal.

Komentáře (0)

Přidat komentář