Každá doba má své hrdiny i zrádce

recenze

Čeští jidášové: Největší zrádci v našich dějinách (2019) / LucieB.
Čeští jidášové: Největší zrádci v našich dějinách

Malá encyklopedie nejhorších českých zrádců vyšla pod názvem Čeští jidášové. Kontroverzní autorův pohled mnohé čtenáře doslova zvedne ze židle, ale jak sám autor říká, vše záleží na úhlu pohledu. Od svatého Václava, přes Albrechta z Valdštejna, Karla Sabinu, Emanuela Moravce, Václava Kindla, Zdeňka Tomana, Karla Zbytky, Františka Vojtáska až po Jana Filu a Vlastimila Ludvíka…
Jejich příběhy přinášejí mnohavrstevný pohled na jejich činy, které mohou být pro jednoho vzorem vlastenectví, pro druhé pak maskou „jidášů“. Je na každém čtenáři, aby si udělal vlastní obrázek.
Vlasová linka mezi hrdiny a zrádci je tak strašlivě tenká, že stačí zasadit jedinou premisu a skutečnost se kapitálně změní. V jedenadvaceti kapitolách mapující české dějiny a známé i neznámé osoby, jež si jidášovskou přezdívku opravdu zaslouží, najdete překvapující až šokující informace, které jste dozajista vnímali dosud jinak… Poslední dvaadvacátá kapitola pak definuje pojem zrádce očima autora i společnosti.

… Zrada je trestný čin, spočívající v jednání proti státu, jehož je člověk občanem. Za zrádce je považován člověk, který se snaží svrhnout vládu, pomáhá cizí mocnosti a jedná proti zájmům státu, jehož je občanem. V předlistopadovém Československu byly politické procesy pro takové, kteří se pokouší zničit nebo rozvrátit společenské zřízení nebo hospodářství republiky, zaručené Ústavou. Nový zákon o protikomunistickém odboji stanovil, že se z kategorie zrádců přesunují i hospodářští a jiní přeběhlíci do kategorie hrdinů, tedy i ti, kteří tajně sloužili rozvědkám cizích států. Tedy i bývalí přeběhlíci k cizím rozvědkám se stávají hrdiny a válečnými veterány. Všichni přeběhlíci, defektoři a krtkové vzhledem k tomu, že přes ně mohly mocnosti kontrolovat, co chystá protivník, v samé podstatě přispívali k zachování rovnováhy a tím i míru. I ti přispěli k tomu, že se poslední studená válka nezměnila v horkou. Většina za to zaplatila dlouhodobými tresty i životem na Východě i na Západě…

O autorovi: Olin Jurman je český spisovatel, který se věnuje špionážní tematice a bývalý spolupracovník Zpravodajské správy České republiky. V posledních letech vydal knihy o první světové válce Legionářská odysea a Legionáři, třídílnou ságu o boji naší rozvědky s britskou MI6 Dvojitý agent a k tomu špionážní román Na okraji temna, pohled do zákulisí vojenské rozvědky a super zradě našeho přidělence v USA Vlastizrádce, životní osudy plukovníka StB, který dvacet let hlídal bezpečí našich prezidentů: Třicet let ve službách ministerstva vnitra, bibli o učňovských létech v rozvědce a zároveň tak trochu i svou monografii Špion.
Pokud budete chtít autorovi sdělit svůj názor, diskutovat nebo vyjádřit nesouhlas, napište mu na olin.jurman@icloud.com.

Příběhy „jidášů“ českých dějin se opírají o historické skutečnosti, ale je v nich i mnoho z konspiračních teorií. Jak je všeobecně známo, každá společnost má své hrdiny i zrádce. I v době národního obrození, samozřejmě v temných dobách obou světových válek, stejně jako v komunistické státní bezpečnosti a západních rozvědek – v každé době se našel někdo, kdo zahýbal dějinami na několika frontách. Autor předkládá skutečně pestrý výběr osobností, na kterých nenechá nit suchou, ale stále zdůrazňuje, že jde o kus pravdy špinavé strany našeho života, která by neměla být nikdy zapomenuta.

Nezapomeňte, že sud prachu, na kterém národ sedí, se dá zapálit z obou stran. George Martin, Hra o trůny.

Komentáře (0)

Přidat komentář