Napětí na každé stránce

recenze

V pasti dravé řeky (2021) 5 z 5 / LucieB.
V pasti dravé řeky

Z populární edice Gang odvážných GO! nám nesmí utéct žádný příběh. Zprvu to vždy vypadá na pěkný výlet, který se však vlivem počasí a nevyzpytatelných událostí změní na doslova boj o holý život. Spisovatelka Ivona Březinová umí napětí tak vystupňovat, že nedočkavě obracíte stránky, a nemůžete se odtrhnout. Aspoň to jsem odpozorovala u naší Beaty, která aspoň na chvilku odloží mobil a čte, dokud knihu nedočte. Přispívají k tomu také ilustrace Matyáše Namaie, díky nimž je napětí ještě plastičtější.
V příběhu V pasti dravé řeky vyrazí děti tentokrát do hřenských soutěsek na lodičky. Překrásná okolní divoká příroda je velkým lákadlem, opravdová pastva pro oči a tolik míst, co stojí za to vidět. Jenže kvůli bleskové povodni, způsobené nečekaným množstvím srážek, se nevinný výlet promění na boj o přežití. Šestice přátel pak spolu s ostatními návštěvníky zažije opravdu nepříjemné chvilky, pro které se však hodí znát zásady pro přežití, které v bezpečí obýváku mohou působit pro někoho nadneseně, jenže tváří v tvář nebezpečí se z nich stávají rady k nezaplacení. Na konci knížky takový soupis rad a pravidel najdete, a stojí za to si je přečíst aspoň 2x. Nevíte, kdy se vám budou hodit, protože nebezpečí může být blíž, než si myslíte, a to i přesto, že jste uvědomělí a chováte se vždy zodpovědně. Příroda je mocnější než my.

V edici již vyšlo Ztraceni ve vlnách, Nevinná lavina, Ve spárech džungle, Netvor třese zemí a Poušť, všude poušť. A já doporučuji každou z nich, čtenář se dozví, nejen jak bojovat s nepřízní situace, ale jak je důležité táhnout s ostatními za jeden provaz, a že je fajn mít kamarády, kteří vás podrží a pomohou vám.

ukázka: Jonáš se ohlédl, protože ten hukot uslyšel jako první. Mariana viděla, jak se mu oči rozšířily strachem, a taky se otočila. Karel se stihl jen pokrčit v kolenou, ale náraz obří vlny neměl šanci ustát. Vmžiku ho to smetlo do zuřícího proudu, takže už neviděl, jak vlna vymrštila loď i s dětmi do výšky…

Komentáře (0)

Přidat komentář