Pro lidové léčitele a milovníky přírody

recenze

Herbář aneb Stromy a keře (2019) / LucieB.
Herbář aneb Stromy a keře

Dřeviny jsou rostliny, jejichž stonky dřevnatí a jsou schopny přežívat v nepříznivých ročních obdobích. Jednu kategorii dřevin tvoří stromy, které mají kmen a ve výšce rozvětvené koruny, což jim umožňuje lépe využívat prostor a sluneční světlo. Další kategorií dřevin jsou keře, které hlavní kmen nemají a jejichž celodřevěné stonky se větví hned u země. „HERBÁŘ aneb STROMY A KEŘE“ představuje 98 druhů dřevin s překrásnými ilustracemi z rostlinopisů 18. a 19. století, které vynikaly botanickou věrností a dokonalou technikou zpracování. Knihu ocení především lidé, jenž se zajímají o lidové léčitelství nebo praktické využití či ochranu dřevin – např. pěstitelé, zahradníci, botanici, milovníci přírody a další.
Lidem stromy přinášejí praktický užitek od nepaměti. Ze dřeva se vyrábějí části nástrojů, stavební materiál, dřevěný nábytek a umělecké předměty. Dřevo slouží k topení, využití najde v papírenském průmyslu… odhaduje se, že ze dřeva světových lesů se vyrábí na 20 000 nejrůznějších produktů. Ovocné stromy pak přinášejí užitek v podobě plodů i dřeva. Stromy byly uctívány jako příbytky božstev a duší zemřelých, byly chápány jako symbol utváření světa a lidské existence. Byly opředeny nejrůznější magií a pověrami. Neměli bychom však zapomínat na jejich ochranu, protože stromy tvoří zdravou krajinu a jsou nenahraditelnými spolutvůrci místního klimatu, zadržují vodu v krajině.
U každé rostliny najdete jak obecný, tak latinský název, popis, výskyt, využití pro zdraví, zajímavosti a další užitek a jako perličku pak výpis ze starého herbáře s receptem.
Nechybí česko-latinský rejstřík i latinsko-český rejstřík, ale i slovensko-česko-latinský slovník.
Bez černý, borovice lesní, broskvoň obecná… dub letní, fíkovník smokvoň, hloh obecný… jabloň domácí, jalovec obecný… lípa srdčitá, líska obecná… muškátovník pravý, medvědice lékařská… olivovník evropský, olše lepkavá, ořešák královský… réva vinná, rohovník obecný… smrk ztepilý, srstka angrešt, střemcha obecná… vrba jíva, vřesna bahenní… zimolez kozí list, zimostráz vždyzelený.
Nádherný herbář jsem zakoupila babičce, která zpracovává vše, co kolem roste a kvete. Zavařuje, vyrábí domácí medikamenty a také lektvary podle starých receptů, které se u nás v rodině dědí. Staré ilustrace jsou opravdový skvost a je velkou radostí si herbářem i jen tak listovat. Zkuste si vyrobit odvar z dubové kůry, bezovou limonádu, obklad či odvar z čerstvých listů srstky angreštu pro špatně se hojící rány, nebo rozmačkané angreštové plody jako pleťovou masku pro rozjasnění pleti. Budete překvapeni, jak široké využití zde najdete.

Komentáře (0)

Přidat komentář