Čeští jidášové: Největší zrádci v našich dějinách

Čeští jidášové: Největší zrádci v našich dějinách https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421013/bmid_cesti-jidasove-pWv-421013.jpg 3 13 10

Každá společnost má své hrdiny i zrádce. Co vám dnes říkají jména Karel Sabina nebo Rudolf Mrva? Asi nic moc, ale ve své době, v období národního obrození, patřili k velmi opovrhovaným zrádcům národa. Ale až po pádu první republiky se to v české kotlině všemi možnými zrádci začalo přímo hemžit. Super zrádce národa byl Emanuel Moravec, ale zapomenout nesmíme ani na parašutisty Karla Čurdu a Antonína Přeučila a řadu dalších. Za druhé světové války pak nejhorší zrady na našem národě napáchali konfidenti gestapa: Nestor Holejko, Jaroslav Nachtmann atd. Někteří sloužili později stejně výkonně i komunistické státní bezpečnosti, někteří západním rozvědkám. Co jméno, to jiný osud, plný dvojí nebezpečného života na tenkém laně. Pro někoho hrdinové, pro někoho zrádci. Posvítili jsme na ostnatým drátem obtočený podnos, na který jsme položili výběr většinou už zcela neznámých jmen. Dozvíte se kus pravdy o špinavé straně našeho života, který by nikdy neměla být zapomenuta.... celý text

Přidat komentář

Stromm
14.03.2024 3 z 5

No, zdaleka tak špatný, jak zdejší skóre napovídá, to teda podle mě nebylo. Já tyhle popisovaný osobnosti zase nějak extra nestudoval, takže jsem se z toho dozvěděl celkem dost. Ty sexuální postřehy a fórky to na jednu stranu odlehčily, na druhou stranu působily rušivě, takže jsem to zaokrouhlil na tříhvězdičkový průměr. Aspoň se to snadno a poutavě četlo, to nelze popřít. Pro mě je to dost citlivá tematika, se zrádci je to tak nějak jako s vousáčem s kalašnikovem v rukou. Jak se dá objektivně říct, zda je to terorista nebo bojovník za svobodu? Záleží vždy jen na tom, kdo se kouká a co chce v dané chvíli vidět. Kdo určují, komu má kdo být laojální? Je zrada jít proti vlastním, s jejichž režimem jedinec nesouhlasí? V dnešní době velmi aktuální téma, já osobně bych nerad musel někdy rozhodovat, zda se někdo provinil zradou nebo ne, tohle je jedna děsivá Pandořina skříňka. Takže za mě určitě kniha k zamyšlení, poskytující vhled zdánlivě do naší temné minulosti, fungující však za mě mnohem víc jako memento pro naši neslavnou současnost.

Samwise1KB
06.06.2023

Zajímavé, kniha, která zjevně nesedla českým jidášům ani LGBT.


milan.krimsky
25.03.2021 4 z 5

Výběr osob, které se nějak provinily zradou na českém národě

RaymondDoyle
17.01.2021 3 z 5

Pěkný přehled. Škoda celkem častých trapných narážek - autor má očividně nějaký problém s homosexuály. :)

jprst
15.09.2020 1 z 5

Zbytečně přečtená kniha, jen opakování již dříve publikovaných informací, nových jen hodně poskrovnu, či spíše téměř žádné. Při čtení některých pasáží mě dokonce napadalo, zda autor neprošel dlouholetou praxí v nějakém bulvárním plátku.

Pavelpi
13.08.2020 1 z 5

Nic moc.Jenom povídání o všeobecně známých věcech.Nedozvěděl jsem se vůbec nic,co bych už nečetl jinde.Takže bída.

Crozz
20.06.2020 3 z 5

Autor má bezva styl psaní, takže i když mi téma úplně nesedlo, čtivost to celkem vynahradila. Chybí mi polistopadový vývoj jidášů.

PaulaHortensie
23.05.2020 1 z 5

kniha zklamala mé očekávání. Nejde k jádru věci, plno plků kolem. Čekala jsem,že např Moravce..Čurdu,Gerika..vykreslí hlouběji. Některé důležité reálie mi chybí, některé jsou převrácené naruby........

icewind
15.05.2020 odpad!

Bohužel jeden z případů kdy se do mé knihotéky dostala záležitost vybraná bez rozmyslu pouze podle názvu.....pro studium historie naprosto zbytečná věc, plná bezduchého tlachání, faktografických nesmyslů a primitivních sexuálních narážek. Ztráta času.

hnatlubo
04.11.2019 1 z 5

Kniha obsahuje množství závažných faktických chyb. Je psána bulvárním stylem. Autor vykládá páté přes deváté. Jako literatura faktu je naprosto bezcenná.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Československo zrada kolaborace

Kniha Čeští jidášové: Největší zrádci v našich dějinách je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce25x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x