Kam zmizel Gereon?

recenze

Transatlantik (2023) 4 z 5 / a.k
Transatlantik

Jsou to už čtyři roky, co v Německu převzali vládu nacisté po jmenování Adolfa Hitlera německým kancléřem. Také rok 1937 se nese v duchu jeho diktátorských aktivit.

Tíživá atmosféra ovlivňuje celou zemi. Jeden si nemůže být před druhým jistý. Ani policie už není taková, jaká bývala. Stranické orgány se chovají, jako by stály nad zákonem. V Berlíně na Alexu je cítit napětí i mezi vyšetřovateli. I tady se najdou tací, kteří vidí větší váhu ve stranických než policejních hodnotách. Ať už pro sebe chtějí získat nějaké konkrétní výhody, nebo zůstat ignorováni a nenápadně přestát manýry esesáckých pohlavárů.

Teď by měly jít všechny politické cíle stranou. Vyšetřovatelé musí řešit vraždu, ke které došlo v místním parkovacím domě. Zavedené pátrací postupy však brzy přijdou vniveč. Zavražděný, elegantně oblečený muž, patřil mezi SS-many a z vyšších míst je cítit tlak na vyřešení tohoto nepříjemného problému. Tentokrát se v roli detektiva neobjeví Gereon Rath. Ten zmizel před osmi měsíci. Do případu se ale připlete Gereonova manželka Charly, která při soukromém pátrání svým výstředním přístupem hodně Gereona připomíná. Současně Charly řeší nečekané umístění bývalého svěřence Fritzeho do psychiatrického ústavu Wittenau, kam ho poslala státní policie na základě vykonstruovaného obvinění a chatrného posudku lékaře od gestapa, který v sobě zahrnoval i rasově-hygienické hledisko.

Devátý díl série s Gereonem Rathem je opět bravurně napsaný a přináší dokonale promyšlený obraz šíření nacistického zla do životů všech našich postav. Časově úplně nenavazuje na předešlý díl, protože skoro polovina děje se odehrává před zlomovým okamžikem, kterým končila předešlá kniha Olympia a úzce na ni navazuje. Autor se vrací nejen k ději a postavám předešlého vyprávění, ale více prostoru získávají i některé epizodní figurky ze starších dílů. V tomto případě je velkou výhodou, pokud znáte celou sérii a dokážete si pospojovat jednotlivé detaily a sledovat vývoj a vztahy mezi postavami napříč všemi epizodami.

Děj románu tentokrát nabízí nejen prostředí nacistického Berlína, ale zanese nás přes Atlantik do New Yorku, kde vládne boj drogových kartelů. Tam rozjel svůj byznys náš starý známy John Marlow alias Doktor M., pro kterého byla v Německu už hodně horká půda. A není to jediná postava, která do Ameriky utekla před SS-many.

V knize se prolíná hned několik dějových linií, které se navzájem střídají, přesto neztratíte přehled. I když tu máme několik vražd, nejde primárně o detektivní žánr, ale daleko propracovanější vhled do houstnoucí atmosféry předválečného Německa a jejího vlivu na život našich postav. Ale ani detektivní vyšetřování není ošizené, i když zrovna tentokrát vyřešení vraždy SS-mana vyznívá odfláknutě, aby daleko později autor přišel s novými informacemi, které okolnosti celé vraždy ukáží v úplně jiném světle.

Malá vada na kráse je opět řada anglických dialogů, jejichž příznivcem v české knize rozhodně nejsem. Ale i tak je kniha napsaná naprosto skvěle a intenzita zápletek vše vynahradila.

Nepřestává mě udivovat, jak autor dokáže výborně vystavět příběh, vtáhnout čtenáře do děje a překvapit nečekanými úskalími, které musejí hrdinové překonávat. K tomu ponurá atmosféra nacistického pekla, které bobtná každým dílem. A protože se autor drží historických reálií, umíme si představit, co nejbližší doba přinese. Je velkou otázkou, jakému vyvrcholení osudů našich postav budeme čelit. Nemůžu se dočkat příštího dílu, který autor dopředu avizuje jako poslední a který už teď slibuje velké finále.

Komentáře (0)

Přidat komentář