K čemu povede Nečekané přiznání?

recenze

Nečekané přiznání (2022) 5 z 5 / Suzanne
Nečekané přiznání

Detektiv Josie Quinnová je přivolána k dalšímu případu – a tím je zastřelený mladík, k jehož tričku je přišpendlená fotka dítěte. Jenže mladík se našel na pozemku Josiiny kolegyně, detektiva Gretchen Palmerové, která beze stopy zmizela. Josie odmítá věřit, že Gretchen spáchala vraždu – a to dokonce i ve chvíli, kdy se detektiv Palmerová objeví na policejní stanici a samu sebe udá…

O Gretchen Palmerové toho nikdo moc neví, dokonce ani sama Josie, která ji ale považuje za kamarádku a navzdory vršícím se důkazům věří v její nevinu. Proč měla ale Gretchen na oknech hřebíky a bytě jen plastové nádobí? Čeho se tak bála? A co celý život tajila? A je skutečně nevinná?

Lisa Reganová píše extrémně čtivě, ale ne příliš jednoduše. Autorka opět přináší komplikovaný detektivní příběh, hromadu tajemství a překvapivých odhalení, nějakou tu akci i trochu romantiky. Vyšetřování totiž komplikuje začátky romantického vztahu mezi Josie a poručíkem Noahem Fraleym, protože Noah postupně pod tíhou důkazů přestává věřit, že je Gretchen skutečně nevinná…

Nečekané přiznání je chytlavé, napínavé a plné tajemství, takže vás příběh pohltí od první stránky a nepustí až do konce. Jedno tajemství střídá druhé, některá odhalení příběh ještě víc zamotávají a odkrývají další tajemství, takže čtenáře udržuje v neustálém napětí a nutí ho číst dál. Tentokrát se Lisa Reganová soustředí na postavu detektiva Gretchen Palmerové, jejíž minulost je poznamenaná traumatem z dětství, ale také zahalená celou řadou tajemství.

Série s Josie Quinnovou má vzestupnou kvalitu. První dva díly Mizející dívky a Dívka bez jména byly dobré, ale pořád ještě poznamenané klišé v podobě hlavní hrdinky, která se traumata z dětství snaží překonávat pomocí alkoholu, sexu a nezdravých vztahů. Nicméně ve třetím díle Matčin hrob se Josie musela postavit démonům své minulosti, učinila překvapivé odhalení a také se rozhodla na sobě pracovat, zbavit se nezdravých návyků a vztahů. Takže Matčin hrob byl jednoduše skvělý a nečekala jsem, že by ho nějaký díl mohl překonat, ale Nečekanému přiznání se to podařilo.

Čistých pět hvězdiček jsem mu dát nemohla, protože přeci jen Gretchenina minulost je zamotaná a komplikovaná čistě románově, takže vyvstává otázka, jestli se tolik špatných věcí skutečně mohlo stát jediné osobě. Navíc rozhodnutí některých hrdinů jsou zbrklá a hloupá, protože by si všechny problémy ušetřili, kdyby jednoduše zavolali policii a všechno jim řekli. Nicméně na to v knize poukazuje i sama Lisa Reganová, i když těžko říct, jestli proto, že se lidé skutečně ve vypjatých chvílích chovají zkratkovitě a nelogicky, nebo aby sama sobě poskytla alibi.

Nicméně i tak je Nečekané přiznání zatím nejlepší díl z těch čtyř, co jsem přečetla, a to jsem po skvělém Matčině hrobu nevěřila, že je možné. Série s Josie Quinnovou patří v současnosti mezi moje nejoblíbenější detektivní série, takže vám ji samozřejmě všema deseti doporučuji. Akorát vás pro jistotu varuji, že je prudce návyková :) Já se nemůžu dočkat, až se pustím do pátého dílu Pohřbené kosti, kde se tentokrát Lisa Reganová soustředila na postavu poručíka Noaha Fraleyho a tajemství obklopující jeho matku.

4,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář