Jeden dlouhý den

recenze

Nejdelší den Adama T. (2018) 3 z 5 / eva3695
Nejdelší den Adama T.

Prožijeme jeden den s Adamem Thornem. Den, který se zdá až nekonečně dlouhý a ještě tak nabitý událostmi, které nejsou dvakrát příjemné.
Adam je mladý 18ti letý kluk, který to nemá ale vůbec lehké. Rodiče jsou silně věřící, a to pro Adama není nejlepší, vzhledem k jeho orientaci. Otec, který je farář a jeho matka se snaží být vzornou manželkou duchovního. Proto není divné, že to před nimi tají, i když jisté podezření mají. Nepřeje si nic jiného, než aby dokončil střední školu a mohl odejít na vysokou školu někam pryč.
Oporu má ve své nejlepší kamarádce Angele, která ho podporuje a bere ho takového jaký je. Dohromady je spojila autonehoda, když byli ještě děti. Od té doby jsou nerozluční.
Tento den bude hodně bolestivý a nepříjemný. Vyjdou najevo nepříjemné pravdy. Ať už se to týká rodiny, práce, přítele i kamarádky Angely.
Prolínají se nám tu dva příběhy, které nejsou na sebe nijak závislí. V druhém příběhu budeme svědky hledání pravdy. Mladá dívka, Katherine van Leuwenové, kterou někdo zavraždil a hodil do jezera. Její duch se snaží objevit pravdu a svého vraha. Pak je tu mýtický Faun, který hledá duši své Královny. Protože duše Katie a Královny jsou spojené v jednom těle. Královna má čas jen do západu slunce, aby se osvobodila, jinak dojde k zániku všeho. Podaří se Katie najít svůj klid? A stihne se Královna osvobodit včas?
Na úplném konci se obě dějové linie prolnou a budeme svědky jejich vysvobození – Adama, Katie i Královny.

Toto byla moje první kniha od Patricka Nesse, ale hlavně první kniha s LGBT tématikou. Jsme svědky toho, jak se musí mladý člověk vyrovnat se vším úplně sám. Ať už je to jeho orientace nebo vztahy v rodině. Protože rodiče nechtějí vůbec připustit, že jejich syn je gay. Prožijeme příběh plný citů a lásky. Adam musí nejprve vyhrát vnitřní boj, aby mohl bojovat s tím ostatním.

Rozhodně to byla zajímavá knížka, a jsem ráda, že jsem po ní v knihovně sáhla. I když jsem tehdy vůbec nevěděla o čem je. Chtěla bych si ještě podobnou knížku s LGBT tématikou přečíst. V žánru young adult si stojí velmi dobře, a nejen kvůli tomuto tématu. Mě však tato kniha úplně neoslovila. Je spíše pro náročnější čtenáře, rozhodně to není odpočinkové čtení. A ještě mi tam vadil druhý děj. Podle mě to spíš mohl být samostatný příběh. Já na fantazi moc nejsem a tak mě to tolik neoslovila. Ale pro fanoušky Patricka Nesse a neobyčejných příběhů, je to ideální knížka.

Komentáře (0)

Přidat komentář