JATKA

recenze

Na porážku (2018) / Roubas
Na porážku

Nový rok v bohaté londýnské čtvrti začal jatky. Když ostatní lidé jásají a vítají každoroční událost, v jiných místech se ke slovu hlásí smrt. Pachatel v překrásném domě popravil členy rodiny jako prasata na porážce.
Jateční pistolí.

Matka, otec a dvě děti jsou po smrti. Všichni ale nezemřeli. Nejmladší člen rodiny Bradley, se pohřešuje. Pro policii svitne alespoň malá naděje, že jeden člen rodiny může být dosud naživu.
Do pátrání se pouští tým kolem Maxe Wolfa, sympaťák, kterého kromě pátrání po vrahovi a malém chlapci čeká ještě další úkol, a to obstát v roli otce samoživitele a kterého známe již z předchozího dílu Smrt všem prasatům. Stopy chladnou a čas pomalu utíká. Chlapec má s každou sekundou čím dál menší šanci na návrat domů. Proč dokonalá rodina zemřela? Byli moc šťastní?
Před třiceti lety se již podobný čin stal. Vrah, přezdívaný řezník tehdy vyvraždil celou rodinu jateční pistolí. Svůj trest si odpykal a nyní je zpět na svobodě. Žije v cikánské osadě stranou společnosti. Nabízí se tedy otázka, zaútočil opět? Nebo má napodobovatele? Spolupracuje s jiným vrahem? Nebo jde jen o shodu náhod?

Tony Parsons píše jednoduchým a čtivým stylem, který musí vyhovovat snad každému čtenáři. Nejenže vytvořil originálního hrdinu, ale i co se týče detektivní zápletky, umí ji servírovat pěkně od předkrmu po hlavní chod a nechat čtenáře na vážkách, co, kdo, jak a proč. Nehledě na to, že dávný vrah, který možná vstal téměř z mrtvých, nebo také ne, je motivem, který táhne.

Max Wolf je zejména lidskou bytostí, otcem v nelehké životní situaci, než nadlidským hrdinou. I tak mu v některých případech dá autor ke zvládnutí situaci, se kterou by si v reálu potykal jen s velkými, dost možná fatálními problémy.
Zápor vidím až v příliš úsporném jazyce, kdy mi přijde, že autor nepoužívá žádná originální slovní spojení, nebo prostředky, kterými by stylisticky zaujal, na druhou stranu tento aspekt může ostatním čtenářům vyhovovat.

Pohodová detektivka a nádechem brutality. Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.


Na porážku Na porážku Tony Parsons

Na Nový rok je v bohaté londýnské čtvrti jedna z rodin nalezena mrtvá. Někdo je odpravil jateční pistolí jako dobytek na porážce. A jejich nejmladší dítě se pohřešuje. Při pátrání po vrahovi se odhalí, že podobná vražda se stala u... více


Komentáře (0)

Přidat komentář