Jak překonat ustrašenost - knížka o odvaze

recenze

Ustrašená veverka Barborka (2019) 5 z 5 / LucieB.
Ustrašená veverka Barborka

Ustrašená veverka Barborka je knížka pro děti, které si potřebují dodat odvahu, jsou bázlivé, bojácné, mají nízké sebevědomí a také se tak trošku straní ostatních.

Příběh malé veverky Barborky jim pomůže všechny tyto nesnáze hravě překonat. Je důležité, aby měly podporu a povzbuzení rodiny a kamarádů a najednou zjistí, že všechno jde hravě zvládnout a vůbec se není čeho bát. Jde jen o to, aby udělaly první krok a pak to jde docela samo.

Malá veverka Barborka bydlí na velikém stromě spolu se svou rodinou a třemi sourozenci. Čtyřčata pěkně rostou a je na čase, aby se odvážila z hnízda a naučila se šplhat po stromech. Třem veverčatům to jde na výbornou, hned skáčou, hned šplhají, a dokonce začínají hledat oříšky. Jenže Barborka se bojí, že by mohla spadnout a něco by se jí mohlo stát. A zatímco její sourozenci běhají a dovádějí s ostatními zvířátky na stromě i na zemi, Barborka se strachy krčí v hnízdě. Třese se, nechce se pustit mámina kožíšku a zároveň je strašně smutná, protože by si přece jen ráda hrála s ostatními zvířátky. A když jí večer sourozenci vyprávějí, co všechno za celý den zažily, viděly a koho potkaly, bylo to celé ještě horší.

Jednou seděla veverka na stromě vedle hnízda a kolem letěl motýl. Barborka se strašně divila, jak to, že se motýlek vůbec nebojí létat? To je proto, že je to jeho přirozenost a chce to jen sebrat odvahu. „Co dokážou ostatní, to ty dokážeš taky!“ odpověděl jí. Pak ji povzbudila i maminka, která se jí svěřila, že i ona měla jako malá strach, ale že si dodala odvahu a prostě to zkusila. A tak se nakonec odvážila i skočit i Barborka a bylo to krásné. Takový pocit nezažila a je strašná škoda, o co všechno by se připravila! Skákat z větve na větev, pobíhat po lese a mít spoustu kamarádů! Za chvilku skákala Barborka ze všech veverčat nejdál, tak strašně moc se jí to zalíbilo. A nejlepší na celém příběhu je to, že malá ustrašená veverka zvítězila především sama nad sebou.

Na předsádkách knihy pak děti najdou spoustu užitečných informací o veverkách – kde se vyskytují, jak jsou velké, kolika let se dožívají, k čemu jim slouží dlouhý huňatý ocas a štětičky na uších, jak mění veverky srst, kolik mají zoubků a jak daleko dokážou doskočit.
Víte, že veverky dokážou vyčenichat potravu až 30 centimetrů pod zemí? A že největší lahůdkou jsou pro ni bobule, oříšky, houby, ale i šneci, ptačí vajíčka a semena jedlových a smrkových šišek nebo bukvice? Další zajímavostí je, že se veverky neukládají k zimnímu spánku, a tak je třeba koncem léta a na podzim shánět a ukládat velké množství potravy na studené roční období. Potravu si zahrabávají do dutin stromů anebo mezi jejich kořeny. Někdy se jim nepodaří svoje schované podklady najít, a tak ze zapomenutých semen vyrostou nové stromy.

O autorce: Andrea Reitmeyerová se narodila v roce 1979 ve východním Frísku a vystudovala na vysoké škole v Mohuči obor komunikační design. Dnes pracuje jako ilustrátorka a spisovatelka na volné noze a žije se svou rodinou v Mohuči.


Ustrašená veverka Barborka Ustrašená veverka Barborka Andrea Reitmeyer

Jak motýl dodal odvahu i křídla Víte, že veverky se vyskytují ve velkých částech Evropy, stejně jako ve východní Asii od Číny až po Koreu? Bývají až 25 centimetrů velké, váží mezi 250 až 400 gramy a dožívají se stáří až 10 let. Ma... více


Komentáře (0)

Přidat komentář