Jak porazit boha

recenze

Rozvratník (2020) / Vendea
Rozvratník

Kellen a Reichis se pomalu ale jistě usazují v Darome a užívají si výsad svého nového postavení, coby rádci mladičké královny. Kellen však brzy zjistí, že se celý kontinent řítí do neodvratitelné války, jakou svět ještě nepoznal. Za vším údajně stojí lidský bůh, kterého uctívá celá říše, a který dokáže zázraky. Válce se dá zabránit jedinou cestou - zabít boha. Dokáže Kellen překonat své zásady a zabít či existuje jiná cesta?

Rozvratník je šestý a závěrečný díl v young adult sérii Divotvůrce z pera Sebastiena de Castella. Autor plynule navazuje tam, kde skončila pětka. V předchozích dílech si připravil půdu pro závěrečný střet, který je jak jinak velmi netradiční a rozhodně nedopadne tak, jak jste čekali.

De Castellův styl psaní je velmi osobitý, dokáže vtáhnout do děje a nepostrádá humor, který celou sérii provází a je skvělým odlehčením ve chvílích, kdy je potřeba. Kromě akce a napětí nechybí ani trochu té romantiky.

Postavy jsou jedním z pilířů, na kterých celá série stojí. Sebastien dokázal vytvořit skupinku různorodých a originálních charakterů, které si zapamatujete a jen tak někde je nenajdete. Největší prostor samozřejmě dostává náš hlavní hrdina Kellen, Divotvůrce, který skoro nedokáže používat magii a musí si tak vystačit jen s ostrovtipem a magickými prášky. Kellenův vývoj skrze celou sérii je neuvěřitelný a je jedním z hrdinů, které jsem si fakt oblíbila.

Další skvělou postavou je kočkoveverčák Reichis, který ho na cestách neustále doprovází. Za zmínku stojí i Ferius, která patří mezi mé osobní favority. Taky bych chtěla poukázat na neuvěřitelně dobře vykreslené vztahy mezi Kellenem a jeho otcem a sestrou. V tomto díle je totiž jejich vztah postaven neuvěřitelné výzvě. Nestačila jsem zírat, co vše dokázal autor vymyslet.

Můžu s radostí prohlásit, že jsem nebyla po dočtení zklamaná. Sebastienovy knihy vždy neskutečně utíkají, máte je dočtené ani nemrknete. Stejně tak to bylo i u Rozvratníka. Upřímně jsem nečekala, že se příběh vydá cestou, kterou se vydal, a tak jsem byla velmi příjemně překvapená. Dočkala jsem se velkolepého finále, na které jsem tak dlouho čekala, a které odpovídá Kellenově charakteru. Nechyběla akce, napětí, střípky romantiky a v neposlední řadě i komické situace s Reichisem, které mě neskutečně baví.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář