Jak hacknout zlomené srdce aneb chlapi jsou prasata (tedy aspoň v té knize)

recenze

Jak hacknout zlomené srdce (2020) / ZapisnikTerky
Jak hacknout zlomené srdce

Četla jsem samou chválu na tuhle IT romantiku, nadšeně jsem si jí zarezervovala v knihovně, ale ve finále jsem docela dost zklamaná.
.
Hlavní hrdinka, Melanie, byla zvláštní. Je jí cca 25 let. Někdy byla docela seriozní a nohama na zemi, ale jindy se chovala jako vzteklá puberťačka. Celkově mi moc nesedla, protože byla její osobnost hodně zmatená. Navíc v celé knize byli muži vykresleni jako nemožná, sexistická prasata. Chápu, že se to tak může jevit, obzvlášť v USA a v takové “komunitě“, jako je online seznamování, ale působilo to na mě hodně lacině a zahořkle. Většinou to nejsou neviňátka, ale tohle bylo fakt moc. Postupně bylo v knize řečeno, proč se tak Mel chová, přesto jsem se často do knihy mračila. Alex byl docela milý, normální kluk a úplně ho chápu, že byl z Mel chování mimo.
V knize mi chyběl popis – nejen míst, ale i osob. Ne, že by byl nějak nutný, ale mám ráda, když mi autor dá trochu informací, abych si mohla v hlavě postavy správně vykreslit. Takže když v půlce knihy zaznělo, že tamten kolega je obtloustlý, úplně mi to rozhodilo tu postavu.
Vím, že je to možná tím, že jsem těsně předtím četla Maasovou a Dvory, ale vzhledem k tomu, že se tu o sexu běžně a až vulgárně mluvilo, čekala jsem, že to vygraduje právě v té posteli, ale autorka pouze napsala, že k tomu došlo a to bylo vše. Nepotřebuji nutně barvité detaily jako od Maasové, ale vzhledem k tomu, jak je jinak kniha sexistická, by to docela vyrovnalo misky vah.
.
Jedna z mála věcí, která se mi líbila, byl vztah kamarádek. Nebylo to jen samé dobré, ale občas spolu nesouhlasily, nebo si to musely vyříkat. Celkově ale byla parta pořád fajn a příjemná. Dál se mi líbilo, že autorka opravdu prostřední programování zná - ne že bych já byla takový znalec, ale působilo to na mě dostatečně profi.
.
Chválu musím pět na obálku. Okamžitě mě zaujala a opravdu se mi moc líbí, přestože nemusím zrovna růžovou barvu. A oceňuji i vsazenou tenkou záložku.
.
Co říct závěrem? Příběh mi přišel zahořklý až toxický a znovu rozhodně nemám v plánu knihu číst. Tahle si místo v mojí knihovničce nevysloužila… 2/5

Komentáře (2)

Přidat komentář

ZapisnikTerky
21.02.2021

Děkuji za komentář :) Jsem ráda, že v tom nejsem sama :)

ThrisaManx
15.02.2021

Knihu jsem přečetla nedávno a s recenzí úplně souhlasím. Být Alexem, tak Melanii pošlu do háje rovnou.