Jak být úspěšnou ženou

recenze

Přepišme pravidla úspěchu (2018) / Ivuska.09
Přepišme pravidla úspěchu

Naučná a motivační literatura nikdy nepatřila k té části knížek, kterými plním svou knihovnu. V této oblasti je pro mě velmi obtížné najít kvalitní dílo, jež by mi opravdu něco dalo a v němž bych našla užitečné myšlenky. Když jsem poprvé narazila na novinku Přepišme pravidla úspěchu, tak mě na rozdíl od ostatních podobných knih něčím upoutala. Musím přiznat, že z velké části hlavně osobou, která ji napsala. Ivanka Trump. Určitě bychom neměli podléhat knihám jenom proto, že je napsal někdo, jehož jméno patří k těm světově známým. Nicméně i já sama jsem důkazem toho, že někdy to takhle prostě funguje. Byla jsem zvědavá, jaké myšlenky tato mladá žena do své knihy zahrnula. Přece jen její postavení je zcela jiné než postavení "obyčejných" žen. V mnoha ohledech má svůj život jednodušší, v jiných aspektech naopak složitější. Co tedy podle dcery současného amerického prezidenta vede k úspěchu? Jak žít život, který budete milovat?

Co se týče vizuální stránky, chválím kombinaci bílé a starorůžové barvy. Čtenářky určitě upoutá a zároveň je příjemně ženská, což je dobře, protože tato kniha je určena právě ženám. Dobře rozvržený je i text uvnitř. Jak bývá zvykem, je rozdělený na jednotlivé kapitoly s hlavní myšlenkou v jejich názvu. Potěšily mě i citáty, kterých je zde velké množství.

Vaše sny musí být vždycky větší, než vaše momentální schopnost jich dosáhnout. Pokud vás vaše sny neděsí, tak nejsou dost velké.

Jak jsem psala již na začátku této recenze, nemám naučnou literaturu příliš načtenou a nikdy jsem ji neholdovala. Ke své radosti však mohu říct, že přečtení novinky Přepišme pravidla úspěchu pro mě nebylo ztrátou času, jak to často u tohoto typu literatury bývá. Mile mě překvapilo, že vše je opravdu napsáno s citem, autorka se vyhýbá strohosti a o jejím záměru podporovat ženy a pomoci jim realizovat jejich schopnosti (hlavně v pracovním životě) nemám žádné pochyby. Našla jsem zde dva typy rad a myšlenek: jednak takové, ke kterým bych žádnou knihu nepotřebovala, protože průměrně inteligentní žena na ně přijde sama (ovšem přiznejme si, že jejich realizace v praxi není někdy vůbec jednoduchá). Tomu se ale asi úplně nedá vyhnout nikdy. Pozitivní ovšem je, že jsou zde i takové postřehy, které mě zaujaly. Rozhodně si toto dílo za nějaký čas přečtu ještě jednou, abych si sama v sobě mohla urovnat, zda jsem si něco z obsahu vzala k srdci.

A ještě jedna věc: ačkoli je Ivanka Trum poměrně známá osoba a možná máte pocit, že ji vlastně dobře znáte, po přečtení pravděpodobně zjistíte, že to tak vůbec není. Já jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací o ní i o jejím životě a poznala jsem i takové její stránky, o kterých jsem nic nevěděla. Ačkoli jsem o tom měla nejprve určité pochyby teď mohu říct, že toto dílo je opravdu hodně osobní.

Pokud patříte mezi ženy, které potřebují hlavně v pracovním životě popostrčit správným směrem či najít nějakou novou motivaci k tomu, aby se v určitých situacích dokázaly lépe prosadit a postavit k životu čelem, tak tato kniha by vám s tím rozhodně mohla pomoci.

Komentáře (0)

Přidat komentář