Grafické zpracování V šedých tónech

recenze

V šedých tónech (grafický román) (2023) 5 z 5 / Knihomolka97
V šedých tónech (grafický román)

Přiznávám a je mi až stydno, že jsem ještě nepřečetla žádnou knihu od Ruty Sepetys. Do rukou se mi ale dostal grafický román zpracovaný na základě autorčina románu V šedých tónech.

Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera do jejího domova ale vtrhne sovětská tajná policie. Linu, jejího brášku i jejich maminku čeká deportace do pracovních táborů na Sibiři. Dívka musí v nelidských podmínkách bojovat o svůj život i o životy všech, které miluje. Přitom tajně schraňuje vzkazy v podobě kreseb s nadějí, že je jednoho dne někdo objeví a vyjde najevo, jakým peklem si lidé v pracovních táborech museli procházet.

O tomto příběhu jsem už něco málo věděla, ale nic mě nemohlo připravit na ten silný otres, který mě zasáhl. Lidská krutost nezná mezí a ilustrace opravdu udělají mnoho...

,,Přemýšleli jste někdy o tom, jakou cenu má lidský život? To ráno měl ten bráškův cenu kapesních hodinek."

Příběh vypráví Lina, která mi okamžitě přirostla k srdci. Byla statečná, bojovala o přežití společně s maminkou a braškou v hrůzostrašnych podmínkách a zároveň neztratila samu sebe.
Bylo to opravdu smutné čtení a o to víc mě potěšila hezká romantická část.
Tento grafický román je výborně zpracovaný, dobře se v něm orientuje a čte, vyvolá spoustu emocí.
Nemám co vytknout.

Komentáře (0)

Přidat komentář