Gideon Devátá

recenze

Gideon Devátá (2021) 4 z 5 / Andrea.Mayer
Gideon Devátá

Císař potřebuje nekromanty. Nekromantka Devátého dvora potřebuje šermířku. Gideon má meč, sbírku pornočasopisů a taky plné zuby nemrtvých hovadin.

Gideon Nav se po svém posledním neúspěšném pokusu o útěk ocitne ve službách své dávné nemesis a má za to, že už se její život nemůže víc podělat. Jenže ve službách Ctihodné dcery Devátého dvora se může podělat úplně všechno.

Nejspíš všichni milujeme badass hrdinky a Gideon Devátá jich má hned několik. Osobně nechápu, proč se u nás tahle kniha dočkala spíš negativních ohlasů. Anotace může být zavádějící a přiznávám, že Gideon je občas až moc dětinská, ale jinak to bylo super. Tedy až na to množství postav.

Hodně postav, znamená hodně jmen a tady to bylo opravdu přepálené. Vedlejších postav je kolem dvaceti a jsou oslovovány pokaždé jinak. Jednou je to titulem, pak jménem, příjmením, číslem, přezdívkou, popřípadě kombinací všech zmíněných. Nebudu lhát, trvalo mi půlku knihy než jsem se v nich pořádně zorientovala. Naštěstí kniha obsahuje i podrobný rejstřík, ten si rovnou založte, budete ho potřebovat!

Ale teď už k příběhu. Autorka vystavěla skvělý svět a ačkoli děj ubíhá ve svižném tempu, všechny dílky skládačky dávkuje postupně, takže až do samého konce není jasné, co se vlastně děje a kdo za tím stojí. Nechybí ani originální magický systém, šermířské souboje, záhadná úmrtí a kostlivci, spousta kostlivců.

Gideon by byla skvělou postavou, nebýt jejích pubertálních výlevů a neustálého kňourání. Také mi k příběhu nesedlo, že se hned se všemi soupeři bratříčkovala a bezmezně jim důvěřovala. Asi uhodnete, že mou oblíbenkyní nebyl nikdo jiný než tichá a tajemná nekromantka Harrowhark Nonagesima.

Ač je od začátku jasné, že k liktorství vede jen jedna cesta, závěr byl nečekaný a zdrcující. Dějově mi příběh trochu připomínal Nikdynoc nebo Skleňený trůn, jen ve vesmíru.

Anotace upozorňuje na skutečnost, že se jedná o LGBT román, ale není se čeho bát. Až na pár narážek by jste to vůbec nepoznali. Velmi potěšující zprávou je také fakt, že na další díl nemusíte čekat věčnost, pokračování s názvem Harrow Devátá vyjde už na podzim!

Komentáře (0)