Fotbal a láska ruku v ruce

recenze

Kulti (2019) / LukBook
Kulti

Máte rádi spojení sportu a romantiky? Potom určitě sáhněte po knize Kulti od americké spisovatelky Mariany Zapaty. Kniha určitě nadchne všechny romance chtivé čtenářky, ale možná překvapí i některé kluky. Vedle lásky je totiž jejím hlavním tématem fotbal.

Sal Casillasová je talentovaná fotbalistka, která se nestará o nic jiného než svoji kariéru. Tvrdě dře a kašle na kluky nebo večírky. Její největší láskou byl platonický vztah ke slavné fotbalové superstar. O to víc jí překvapí, když se ta samá osoba jménem Reiner Kulti objeví jako asistent trenéra v jejím týmu. Sal už ovšem dávno není náctiletá fanynka. Navíc se její idol projeví jako samotářský a často značně nepříjemný člověk. Ale znáte to, co se škádlívá….

Mariana Zapata patří v zahraničí k velice oblíbeným spisovatelkám romantických knih. V našich končinách je to s její slávou slabší, ale tento román by to rozhodně mohl napravit. Navíc to dle mého názoru ani není klasická červená knihovna, protože nabízí poměrně slušný pohled do jednoho z nejoblíbenějších sportů planety.

Od začátku až do konce hraje fotbal velice důležitou roli a jeho fanoušci by mohli být z knihy nadšení. Navíc se to poměrně hodí v současné době, kdy se díky velkému úspěchu Slavie v ženské obdobě Ligy mistrů, začíná dostávat ženskému fotbalu více pozornosti. V knize Kulti může čtenář sledovat jednu sezónu nadané Sal, která tvrdě bojuje o své místo v kádru. Pozorujete tréninky, zápasy i různé intriky, které jsou samozřejmě v každém sportu. Není se čemu divit, když se v něm točí poměrně velké peníze.

Hlavní ženská postava je Sal je poměrně sympatická dívka, která si umí jít za svým a nebojí se říct svůj vlastní názor. Vedle ní je v knize i celá řada dalších méně či více důležitých spoluhráček, ale žádná z nich ani zdaleka nedosahuje jejího významu. Oproti tomu ústřední mužská postava, slavný fotbalista Kulti, je po velkou část příběhu značně nesympatický. Postupem času začne přecijen trochu roztávat a můžeme u něj lehce zahlédnout i city, ale kočkování s jeho svěřenkyní pokračuje.

Vlastně je kniha chvílemi i vtipná. Kulti a Sal mají na sebe neustále narážky a na první pohled se nemají rádi. Ale podobné začátky vztahů známe už od školky, takže se jedná o poměrně průhlednou zápletku. I přesto mě tohle jejich soupeření v tom, kdo koho více urazí, bavilo.

Samozřejmě tu máme romantickou linku, která ovšem není v tomto případě tolik na povrchu. Přestože čtenář od začátku ví, že mladá fotbalistka svého staršího idola zbožně obdivovala, láska se u nich dostaví až v průběhu času. Předtím můžete sledovat zajímavý příběh, který se postupně vyvíjí a nebojí se zabřednout do fotbalového zákulisí.

Samotná kniha je poměrně obsáhlá. Více než pět set stran je opravdu dost a u klasického láskyplného příběhu bych to asi nezvládl. V tomto případě ovšem děj velice příjemně plyne, kniha je opravdu čtivá a čtenář se těší, jak to bude celé pokračovat.

Po vypuknutí vztahu mezi hlavní dvojící se dočkáme i poměrně obsáhlého popisu jejich sexuálního aktu, který nepůsobí nijak nevhodně nebo vulgárně. Budete si na nej muset chvíli počkat, protože tomuto páru prostě jejich sblížení trochu trvá.

I z mužského pohledu musím uznat, že Mariana Zapata si zaslouží za tuto knihu velký potlesk. Samozřejmě tomu napomáhá fotbalové prostředí, ale i nenásilně zpracovaná romantická linka. Autorka se prostě rozhodla netlačit za každou cenu na pilu a dát příběhu šanci, aby se lépe rozvinul. Díky tomu je kniha velice čtivá, pro mnohé čtenáře možná ani nebude působit jako román pro ženy, a navíc přináší i trochu toho humoru.

Pěkná je i obálka (taky komu by se nelíbila krásná dvojice na ní), ale původní byla možná o kousek lepší. Je to ovšem jen malinkatý drobek na kráse, protože jinak je tahle kniha opravdu zajímavá. Rozhodně nedoporučuji ji odsoudit jako červenou knihovnu, protože vám nabídne daleko víc.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment (Albatros Media).


Kulti Kulti Mariana Zapata

Když se chlapík, kterého odmalička zbožňuješ, stane tvým trenérem, zní to jako sen. Ale to probuzení… Netrvalo ani týden, aby Sal Casillasová o fotbalové hvězdě, která ji v dětství inspirovala natolik, že sama začala hrát profesio... více


Komentáře (0)

Přidat komentář