Fakt šílená jako já

recenze

Fakt šílená jako já (2022) 4 z 5 / bookbug_cz
Fakt šílená jako já

Jihoafrická autorka, která umí pekelně potrápit. A to v pozitivním slova smyslu! Četla jsem od ní už všechny knihy, a proto jsem i na tuto její novinku čekala s velkým nadšením. Přiznávám, že jsem měla až přehnaná očekávání a doufala, že mě tentokrát nezklame. A to se bohužel trošku stalo.

Jo Watson tentokrát příběh stáčí do náročného a povrchního světa sociálních sítí, které hlavní hrdinku Frankie Paulsonovou žerou zaživa. Je zvyklá být všude a vždy online, aranžovat dokonalé fotky, stravovat se podle nejnovější diety (pokud teda vůbec jí, neboť snídani sice dvě hodiny připravuje, ale nekonzumuje), a být ve vztahu s mužem, který přesně zapadá do dokonalého instagramového světa. Jenže jednoho dne s ní málem spadne výtah, ona přijde o zakázku a záhy o přítele, situaci psychicky nezvládne a bohužel se jí podaří utrhnout si dost velkou ostudu. Sledující ji dávají hromadné unfollow, pomlouvají a nadávají, což Frankie až nebezpečně připomíná její dětství a dospívání. Jako tlustá holka s problémy si ke světu okolo nevybudovala zrovna přátelský vztah. Natož pak ke své matce a naprosto perfektní sestře.

Frankie se rozhodne odjet do Springdorpu, městečka, kde vládne zóna rádiového klidu. Nemají zde signál ani wifi a život žijí opravdově – setkávají se na městských akcích a chodí do videopůjčovny. A tak nakonec i Frankie tráví své dlouhé chvíle. Přihrne se jí do cesty zatoulaný pes, seznamuje se s veterinářkou Samírou a Markem z obchodu s videokazetami. Navazuje reálná přátelství s reálnými lidmi, a i když je to pro ni ze začátku dost stres, začíná se jí to i líbit. Frankie si každým dnem uvědomuje, o co v životě díky životu online přišla. Městečko a lidi v něm mají ale taky svá tajemství. Přece jen – něco na nich musí být divného, když dobrovolně žijí bez spojení s okolním světem.

Knížka je opět čtivá, ale vtipných momentů je tam podstatně méně než v autorčiných předešlých knihách. Občas jsem měla pocit, že se tam myšlenky hlavní hrdinky často opakují a ztrácelo to tak ten dokonalý vibe, na který jsem u Jo zvyklá. Přesto je to fajn kniha a určitě doporučuju všem romantickým duším. Nicméně – na titul Mám tě ráda, nemám tě ráda, který je pro mě osobně naprostá topovka, to bohužel nestačí.


Fakt šílená jako já Fakt šílená jako já Jo Watson

Všechno to začalo rozbitým výtahem Frankie Paulsonová je instagramová hvězda, ale když se veřejně ztrapní rozchodem se svým dokonalým přítelem, všichni sledující se k ní obrátí zády. Když navíc o vlásek unikne smrti v rozbitém ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář