Existuje ideální verze našeho života?

recenze

Půlnoční knihovna (2022) 5 z 5 / Prokrastinuji
Půlnoční knihovna

“Mezi životem a smrtí stojí knihovna,” řekla. “A v té knihovně se police táhnou donekonečna. S každou knihou máš možnost vyzkoušet život, který jsi mohla vést. Abys viděla, co by se změnilo, kdyby ses rozhodla jinak. Zachovala by ses jinak, kdybys měla možnost napravit něco, čeho lituješ?”

Hlavní hrdinka Nora má den blbec. Přijde o svého kocourka, dostane výpověď v práci a zjistí, že její bratr se ji nejspíše vyhýbá. Zapomene na doučování, které dává jednomu mladíkovi, a je jí řečeno, že už žádné hodiny nebudou. Na sociálních sítí nemá od nikoho žádnou zprávu... Deprese a úzkosti vezmou za své a myšlenka, že všem bez ní bude lépe, zapříčiní, že se Nora pokusí o sebevraždu. Jenže překvapivě ji hned nečeká smrt...

Máme tady prapodivnou Půlnoční knihovnu, kterou ji provází oblíbená knihovnice, z jejího dětství. Knihy v téhle knihovně však nejsou obyčejné - každá kniha představuje jinou verzi Nořina života. Každé rozhodnutí, které tak kdy udělala tvořilo nové a nové paralelní životy - v jednom je slavnou hudebnicí, v dalším to dotáhla na olympiádu, existuje život kde má s manželem vinařství, taky v jedné verzi žije v Austrálii, nebo zahání lední medvědy na Špicberkách… Těch možností je nekonečně mnoho, a stejně tak nekonečno mnoho knih je v Půlnoční knihovně.

Nora dostala druhou šanci, má možnost si zkusit své alternativní životy. Pokud se ji nějaký zalíbí, může v něm už zůstat. Zní to jednoduše, ale věřte, že to tak úplně lehké nebude.

Díky tomu, že se příběh věnuje těžkému tématu jako je sebevražda, by hlavně ze začátku nemusel udělat dobře lidem, kteří mají psychické problémy. Mně osobně, ale tahle kniha jako celek nakonec sedla, a ráda se k ní ještě někdy vrátím. Pokud hledáte dobrý příběh s poselstvím, který ve vás bude ještě chvilku po přečtení rezonovat, určitě dejte Půlnoční knihovně šanci.

5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář