Enola Holmesová - Případ pohřešovaného markýze aneb Sherlockova sestra s bystrým ženským intelektem

recenze

Případ pohřešovaného markýze (2020) / ZapisnikTerky
Případ pohřešovaného markýze

Jak reagujete na rozdílnost knižní předlohy a filmu?
.
Většinou, když jde o nějakou mou oblíbenou knihu a já se dlouho těším na film nebo seriál podle její předlohy, tak jsem naštvaná, že se nedrží příběhu a různě ho mění. Hlavně, když chybí v jinak celistvém příběhu důležitá část nebo když rozhodnutí udělá jiná postava a tím se změní vyznění. Celkově jsem ale obvykle ráda, že mám z určitého příběhu nebo světa něco nového, přestože jiného.
.
Je jasné, že tato kniha není vůbec pro mou věkovou kategorii. Stylem psaní a jednoduchou zápletkou bych jí přiřadila pro věkové rozmezí 10-16 let. Takže je docela jasné, že mě příběh dost nudil. Věděla jsem, že se kniha od filmu liší, ale tohle mě opravdu překvapilo. Bylo to úplně, ale úplně jinak. V podstatě si film vzal z knihy jen pár detailů. Zase jsem alespoň nevěděla, jak přesně to skončí.
.
Pro mladé čtenáře je tato kniha opravdu to pravé. Je psaná jednoduchým jazykem, takže určitě všemu porozumí, ale zároveň jsou tam různé libůstky. Moc se mi líbilo, jak si se sebou Enola povídala a různě se o všem ujišťovala.
.
Filmová obálka se mi líbí, přestože nejsem obecně jejich fanda. Na internetu jsem ale koukla i na originální přebal a ten je taky celkem povedený.
.
Knihu jsem si vzala jen na vyplnění dvou večerů mezi jinými knížkami. Neměla jsem velká očekávání a tak nejsem zklamaná, ale pro dospělého čtenáře je kniha opravdu trochu nudná. Závěrem se přiznávám, že se mi líbil víc film (naprosto výjimečně). Byl natočen tak, aby byl i pro starší diváky, což je asi ten hlavní důvod. Děj tam byl složitější a spletitější. A co si budeme povídat, herecké obsazení bylo výborné. Obzvlášť obsazení jistého mladšího bratra :D.

Komentáře (0)

Přidat komentář