Případ pohřešovaného markýze

Případ pohřešovaného markýze https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454853/bmid_pripad-pohresovaneho-markyze-v2C-454853.jpg 4 249 46

Enola Holmesová série

1. díl >

První díl detektivní série, podle kterého vznikl původní film Netflixu. Když Enola Holmesová, mladší sestra Sherlocka a Mycrofta Holmesových, zjistí, že její matka zmizela, vydá se ji do Londýna hledat. Rozhodně ale není připravená na to, co ji tam čeká. Zaplete se do únosu mladého markýze, prchá před ničemnými vrahy a snaží se vyhýbat svým prohnaným starším bratrům – a přitom dává dohromady stopy, které by jí pomohly rozluštit matčino záhadné zmizení. Zvládne se v tom zmatku Enola zorientovat a najde svoji matku?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Case of the Missing Marquess , 2006


více info...

Přidat komentář

Emik87
23.02.2024 4 z 5

Film jsem neviděla a na knížku jsem narazila zcela náhodou. Nečetla se špatně, ale ne tak, abych si přečetla další díl.

Monike
04.02.2024 3 z 5

Film jsme neviděla a kniha mi padla pod ruku díky CV. Ale upřímně, nějak mi neseděl styl psaní.


Lovehorses365
27.01.2024 5 z 5

Udělala jsem zásadní chybu...
Koukla jsem se nejdříve na film a teprve potom jsem si přečetla knížku...
Lidičky to bylo zklamání.
Film (to se týká pouze tohoto dílu) byl mnohokrát lepší než knižní vydání.
Nelíbilo se když byl Tewksbury o tolik mladší jak Enola...
Jinak samozřejmě je to můj nejoblíběnější ....
Teď momentálně nevím jak se tomu říká...
Miluju ty šifry tam...
Jsou naprosto dokonale úžasné.
Květomluva!
Uzasna věccc!

Hobitka
21.01.2024 4 z 5

Příjemný, lehce napínavý, oddechový příběh, zvlášť v audioverzi. Hlavní hrdinka je sympatická, odvážná, a hlavně vynalézavá.
Prvně jsem viděla filmové zpracování, které mě poněkud zklamalo. Knižní předloha se mi zamlouvá výrazně více.

Štěpinambura
09.08.2023 5 z 5

Kniha byla každopádně zajímavá i když zápletka se snad ani zápletko unazvat nedá - byla velmi primitivní. I přes to si však chci přečíst další knihy od této autorky.

sadlo
14.07.2023

Film neznám, ale knížka je doopravdy dobře čtivá. Už se těším na další.

k_veri
07.06.2023

Kniha mě trošku zklamala, film se mi líbil víc, tady je pozměněn děj a postavy

Elča2011
01.06.2023 4 z 5

Kniha byla dobrá ale podle mě je film lepší. Postavy jsou o něco pozměněny ale to nevadí.

Jenny46
29.05.2023 4 z 5

Enola Holmesová viděla jsem už 2 díly a netušila, že je i kniha byla jsem moc zvědavá...
Je jasné, že kniha a film se nedá srovnávat.
Oddechová četba spíš pro YA , ale mě to vůbec nevadilo četlo se dobře. Příjemné dobrodružství s velmi chytrou Enoly tajemství, záhady pěkná detektivka.

LuckaDea
28.05.2023 3 z 5

Příjemný, oddechový, detektivní příběh, který mě moc bavil. Přesto, že už nejsem v cílové věkové skupině, kniha byla opravdu poutavě napsaná a bavila mě i hlavní hrdinka Enola. Kniha je sice poměrně tenká, příběhu ale vlastně vůbec nic nechybí. Hodně pozitivně hodnotím i zachycení historické atmosféry, popis historické módy, květomluvu a šifry. Určitě si někdy přečtu i další díl.

Matematicka
03.05.2023 3 z 5

Výborný námět, ale styl psaní mi vůbec nesedl. Škoda promarněné příležitosti, protože jak detektivní pátrání, tak linka o emancipaci žen mi přijdou velice zajímavé.

milovnice_knih_
27.04.2023

Od knížky jsem měla takové střední očekávání, ale zároveň také obavy, že mě zklame, což se taky stalo.
Myslím si, že hlavním důvodem, že mě knížka zklamala je, že jsem jako první viděla film a knížka je dost rozdílná. Kromě rozdílnosti mezi filmem a knihou mi přišlo, že se kniha trochu vleče - do půlky mě kniha celkem bavila, ale potom se něco zvrtlo a přišlo mi to strašně dlouhé, i když je knížka psaná větším písmem a krátká no a konec mě zas celkem bavil.
Ale co určitě musím pochválit je hlavní hrdinka, která je opravdu skvělá. A samozřejmě taky obálku, která je povedená a líbí se mi, že je na ní filmová Enola.
2,5/5 - ale do dalších dílů se určitě pustím.

Lajka2012
08.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha která stojí za to. Dopuručuji

broskev28
06.03.2023 4 z 5

Neznám ani film, ani knihu, ale zcela náhodou jsem si tenhle první díl vytáhla v knihovně a je to pro mě velmi milé překvapení. Sestra Sherlocka Holmese, ženské emancipační hnutí, květomluva i anagramy, a navíc ubohý pohřešovaný markýz, opravdu výborná literární kombinace. Skvělé, čtivé, dobře přeložené!

Paris131
23.02.2023 4 z 5

No... Za mě skvělý styl psaní, který hned vtáhne. Jen škoda, že kniha neměla víc stránek, aby byla víc propracovaná. Pěkně se to čte, Enola je fajn hrdinka a moc hezký popsaný Londýn, ale čekala jsem víc.

Iwíček
11.02.2023 5 z 5

Dnes jsem dočetla tento román z produkce Nakladatelství Fragment. Jde o první díl série o sestře proslulého Sherlocka Holmese. Příběh je psán čtivou formou, aby upoutal i dospívající čtenáře. Při četbě se dočkáte mnoha neočekávaných zvratů a napětí. Přečetla jsem všechny tři díly a abych pravdu řekla, měla jsem co dělat, abych je nezhltla na posezení. Jazykovými prostředky je Enola bližší spíše dospívajícím čtenářům, ale s ohledem na přesah knihy v podobě sociologických a historických obrazů potěší i dospělé. Je to podle mého názoru román, který má potenciál oslovit poměrně široké čtenářské publikum.

Helin
23.01.2023 4 z 5

Knihu jsem začala číst, protože jsem si filmové zpracování opravdu oblíbila. Je to pěkná knížka, četla se opravdu svižně, nic složitého - oddechovka, určená spíš pro mladší čtenáře, ale i dospělý se může začíst :)

Pro ty, kteří si ji chtějí přečíst kvůli filmu malá upozornění:
(Pokud neznáte film ani knihu - možný SPOILER)
- vztahy v rodině Holmesů jsou v knize jiné, ne tak vřelé.
- Enola je v knize mladší a občas tomu její chování odpovídá.
- případ je podobný, ale dle mého názoru není tak dramatický jako ve filmu.
- kdo miluje filmové love story, tady si ho tolik neužije.

Terík@
09.01.2023 5 z 5

Tuhle knihu můžu jen doporučit. Na začátku to nebylo tak dobré, ale ke konci to bylo super.

Medasek
15.10.2022 4 z 5

Tak nebylo to špatné. Člověk si jenom musí připomínat pro jakou věkovou skupinu je kniha určena.

EvikU.
29.09.2022 4 z 5

Enolu si nejde nezamilovat. Je to mladá dáma, které někam odejde maminka a nevrátí se. Musí napsat telegram svým dvěma bratrům, protože ani tatínka už nemá. Bratry neviděla přes 10 let, kdy z panství odjeli do Londýna a nepřijeli je ani navštívit.

Sherlock Holmes (známý detektiv v Londýně) a Mycroft Holmes ( vládní úředník v Londýně). Mycroft jako nejstarší syn má právo ji poslat do internátní školy. Tomu se ale Enola zuby nehty brání...

Podle deníku své maminky luští hlavolamy a šifry, které ji nechala než odešla a utíká z domu. Připlete se k únosu Markýze a spolu zažijí i dobrodružství...

Nejsem cílová skupina, ale je to hezky zpracovaný milý příběh, který se čte moc dobře. Kniha má spád, líbí se mi myšlení Enoly. Vypadá to, že má vlohy po svém bratrovi a je to takový druhý Sherlock. V lecčem ho i předčí.
Markýz Tewksbury je taky sympatický.

Prostředí je krásně popsané, jak si uvědomí, že v některých částech Londýna je velká chudoba. Nemocné, otrahané staré lidi na ulici. Je tu hezky vyobrazená i doba 19. století, postavení žen, co mohly a nemohly nosit a vydělané peníze, když někde pracovaly náležely manželovi.

Moc se těším na další díly a jelikož je i zfilmovaný, musím se na Netflixu podívat i na film. Pro mladé úplně suprová detektivka.