Důvod proč žít, důvod proč se zabít

recenze

Všechny malé zázraky (2015) 3 z 5 / eva3695
Všechny malé zázraky

Theodor Finch trpí bipolární poruchou, ale nikdo o tom neví. Všichni ho mají za podivína a rváče. Nikdo netuší, čím si prochází. Neustále přemýšlí nad smrtí, nebo spíše nad sebevraždou. Ale vždy ho něco nakonec zastaví.
Violet Markeyová je celkem obyčejná dívka. Dříve byla velmi oblíbená a teď se snaží na sebe neupozorňovat. To vše se stalo po nehodě, při které přišla o starší sestru. Odpočítává dny do maturity, do doby než bude moct opustit město.
Tyto dvě osoby se setkají na římse školní zvonice. Každý tam je z jiného důvodu. Violet není schopná se dostat zpátky, úplně zamrzne a tak jí Finch pomůže dostat se zpátky přes zábradlí. Jenže nikdo nevidí Violet, ale pouze Finche. A tak ona bude ta hrdinku, která toho blázna zachránila před sebevraždou. Jen oni dva však znají pravdu. Dohromady je spojí školní projekt „krásy Indiany“ a přitom objeví opravdu zajímavá místa.
Pro Finche je Violet opravdu neobčejná, a díky ní má pro něj svět určitý smysl. Snaží se jí pomoc překonat různé překážky, které jí brání v normálním životě.
„To je to, co chci pro Violet – dát jí jen to dobré, chránit jí před zlým, tak, aby všude kolem nás nebylo nic jiného než dobro.“
A to se mu podaří. Jen jemu není pomoci. Má dobré a špatné dny. Až ho jednou ty „špatné“ dny zatáhnou do úplné deprese. Má důvody proč se zabít, ale zároveň má důvody proč zůstat naživu. Záleží jen na něm, které důvody jsou silnější. Láska je velký důvod, ale stačí to? Dočká se i on pomoci??
„Čeho se nejvíc bojíš?“ Nejvíc se bojím, jen buď opatrný, pomyslím si. Nejvíc se bojím Dlouhého pádu. Bojím se, že usnu, a blížící se beztížné katastrofy. A nejvíc se bojím sám sebe."

Příběh Violet a Finche byl o předsudcích, porozumění, lásce a nemoci zvané bipolární porucha. Osobně jsem se s ní nikdy nesetkala, ale pocity a činy Finche mě přivedli k tomu, abych si o tom více přečetla. Tohle člověk, který to nezná ani nikdy nepochopí, s čím vnitřně bojuje.
Opět to je pro fanoušky Hvězdy nám nepřály a tak tušíme, co se stane. I tak mě závěr chytil za srdce. Od autorky jsem četla Tíhu vesmíru a to mi přišlo mnohem lepší.

Komentáře (0)

Přidat komentář