Dům v podhradí

recenze

Dům v podhradí (2019) / Ivuska.09
Dům v podhradí

Na knihu Dům v podhradí od Jaroslavy Černé, kterou nednávno vydalo nakladatelství MOBA, jsem se moc těšila. Právě proto byla má očekávání poměrně vysoká, což samozřejmě vždy není úplně dobře. Navíc mě na autorčin příběh příjemně navnadila i samotná anotace, takže vše nasvědčovalo tomu, že by mohl být opravdu velmi dobrý. Slibuje totiž neuvěřitelné příhody, nevysvětlitelné zážitky a životní zvraty. Svému slovu však anotace z mého pohledu dostála jen částečně. Proč? To ráda vysvětlím.

V první řadě mi trochu vadilo, že některé dějové linky byly prostě nedotažené. Nebo alespoň já se rozhodně řadím mezi ty čtenáře, kteří by ocenili mnohem více detailů. Prostě a jednoduše těch nevysvětlených věcí na mě bylo trochu moc a občas by se nějaké to vysvětlení hodilo, aby mi v hlavě nezůstávalo tolik zbytečných otazníků.Tohle mi po přečtení vadilo nejvíce. Na druhou stranu musím říct, že i přes tuto mou výtku bylo vyprávění čtivé a se samotným čtením jsem žádný velký problém neměla. Příběh není nijak rozsáhlý a životní zvraty, jenž čtenáře zaujmou, v něm skutečně obsaženy jsou, takže pokud se do něj začtete, přečtete ho jistě i za jedno jediné odpoledne. V souvislosti s délkou knihy si já naopak myslím, že by klidně mohla být o něco delší, ale v některých ohledech propracovanější, ale to už opět narážím na to, co jsem psala výše. V žádném případě ale netvrdím, že jsem se při čtení nudila. To zase ne. Autorka dokázala vytvořit pasáže, které mě zaujaly a které jsem si užívala. Žádný problém jsem neměla ani se samotnými postavami. Některé jsem si oblíbila více, jiné méně, ale tak to už v knihách prostě chodí.

I když nakonec mi toto dílko nevyrazilo dech tolik, jak jsem původně očekávala, určitě od autroky ještě vyzkouším i další knihy (tato byla má první), protože potenciál v sobě rozhodně má.

Dům v podhradí mohu doporučit především méně náročnějším čtenářům, kteří nechtějí u čtení přiliš přemýšlet a hodlají si prostě užít to, co jim autorka sama předloží. V takovém případě byste neměli být zklamaní.

Komentáře (0)

Přidat komentář