Druhá šance

recenze

Zavři oči (2022) 5 z 5 / a.k
Zavři oči

Klinický psycholog Joe O´Loughlin touží po své manželce a dvou dcerách, se kterými už šest let nesdílí společnou domácnost. Milovaná manželka Julianne se rozhodla žít odděleně, aby ochránila sebe i děti nejen před psychopaty, které se Joe ve spolupráci s policií snažil dopadnout a kteří dokázali v minulosti využít Joeovu rodinu jako jeho slabinu. Teď se blýská na lepší časy. Julianne přišla s nabídkou, že by po dlouhé době mohli všichni společně strávit léto.

Vrchní komisařka z oddělení závažné kriminality Veronica Crayová potřebuje urgentně konzultaci. Na usedlosti nedaleko od Clevedonu byly zavražděny matka s dcerou. Joe nechce vyslyšet naléhavou žádost o pomoc, aby neztratil příležitost k obnovení sblížení se svou rodinou. Nemůže si ale nechat líbit zneužití svého jména jiným, pochybným psychologem, který na případu zatím pracoval.

Zapojení do případu přináší celou řadu neznámých. Zvláštní je už samotný čin, při kterém matka byla brutálně zmasakrována, zatímco s tělem dcery vrah zacházel s veškerou něhou. Představa o tom, jak k vraždám došlo, odkrývá daleko více otázek než odpovědí. Aby měl Joe skutečně šanci zjistit, co se stalo, musí se dozvědět o obětech víc. Musí prozkoumat jejich životy, pochopit jejich myšlení a tím pochopit vrahovy úvahy.

Osmá epizoda z cyklu případů s profesorem Josephem O'Loughlinem nabízí samostatný detektivní případ a zápletka není žádný čajíček. Brzy klíčí podezření, že pachatel má na svědomí řadu případů napadení a mrzačení zcela nesrovnatelných obětí, které si vytipoval. S pátráním pomáhá i profesorův kamarád, svérázná postava z minulých dílů, bývalý detektiv Vincent Ruiz.

Pro čtenáře, kteří si chtějí vychutnat vývoj v osobní lince hlavní postavy, doporučuji číst sérii popořadě. V tomto dílu je osobní linka velmi intenzivní. Ve vzpomínkách se vrací myšlenky na muže, který zásadně změnil Joeovu rodinu a nechybí ani zmínka na otřesný prožitek dcery Charlie, který vlastně změnil úplně všechno. Průnik Joeovy policejní spolupráce s rodinným životem poznamenal Joa daleko víc než jeho zhoršující se parkinson. Přestože je detektivní vlákno výborně napsané, tentokrát je osobní linka extra silná a kniha skrývá nejemotivnější překvapení ze všech dosud vydaných autorových knih.

Excelentně napsaný příběh, do detailů promyšlená zápletka a překvapivý vývoj v pátrání i osobním životě. Každá autorova kniha je úžasným čtenářským zážitkem a ne jinak je tomu i tentokrát. Moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář