Detektiv, který vás nenechá odejít

recenze

Nenechám tě odejít (2019) 5 z 5 / Joseef
Nenechám tě odejít

Nerad se chlubím, ale v tomto případě učiním výjimku. S potěšením sděluji světu, že zelených původních českých detektivek od nakladatelství MOBA mám už jednu plnou polici v domácí knihovně. A protože mě tato knižní řada baví a zatím mě žádná detektivka nezklamala, rozhodně v jejich „sběru“ hodlám nadále pokračovat a věřím, že těch „zelených“ polic přibude a bude-li to nutné, koupím si novou knihovnu.
Když vyšla novinka Nenechám Tě odejít od paní Evy Kačírkové, moje pokušení přečíst si tuto knihu bylo veliké. Od paní Kačírkové se v mé domácí knihovně vedle sebe jako hrášky v řadě nachází už tři její knihy s názvy Dívka v zrcadle, Liška na dálnici a Musíš mě zabít a teď se přidal čtvrtý „hrášek“, který moji sbírku obohatil, za což jsem tuze rád.

V knize „Nenechám Tě odejít“ se hojně vyskytuje tvar slovesa být pro 1. osobu čísla jednotného – jsem, což svědčí o použití ich-formy, a tento způsob vyprávění ve mně umocňuje pocit reality.

Kladně hodnotím také barvité vyjadřování, například:
„A to jsem měl mazdu dvoulitr, která polykala kilometry hladce a nenasytně.“

Tak trochu závidím Davidu Braunovi, který mohl poznat hodně zemí, což mě také vždycky lákalo. Davida přitahovala jako magnet práce, kterou lze označit jako dobrodružnou a nebezpečnou. Je v něm vidět kus odvahy. Když se David po několika letech vrací do Prahy, která je jeho domovem, chopí se příležitosti na speciální šetření a vynasnaží se odhalit ilegální obchod s českými zbraněmi. Přestane i to, že tento první případ nedospěje ke zdárnému konci, a uvědomí si, že v Praze si detektiv nějakou práci pokaždé najde.
Davidova odvaha se projeví i tehdy, když jednou v noci nachází nedaleko svého bytu mrtvou mladou ženu a za každou cenu chce zjistit, kdo je vrahem. Je to velice riskantní, poněvadž během pátrání se dostane mezi jedince z prostředí vlivných podnikatelů a taxikářů, a tak se nelze divit tomu, že David čelí výhrůžkám a napadením.
Závěr knihy mě nepřekvapil, v tomto případě jsem ho předpokládal.
Knihu doporučuji všem, kdo si rádi přečtou kvalitní českou detektivku.


Nenechám tě odejít Nenechám tě odejít Eva Kačírková

David Braun poznal mnoho zemí a vždycky vyhledával dobrodružnou a nebezpečnou práci. Když se po letech v emigraci vrací domů do Prahy, přijme nabídku na delikátní pátrání. I když jeho první případ nedopadl nejlépe, velmi rychle po... více


Komentáře (0)

Přidat komentář