Dejte pejskovi šanci

recenze

Cujo (1992) 5 z 5 / assa
Cujo

Pokud patříte k té skupině lidí, která se nechala odradit mylným předpokladem, že je román Cujo jen klasický krvák o vraždícím psovi, tyto řádky by vás měly přesvědčit o tom, jak moc velká chyba byla, že jste knize ještě doposud nedali šanci. Téměř metrákový bernardýn je totiž pouze jedním z mnoha protagonistů celého příběhu, který se z velké části zaměřuje na dvě rodiny. Trentonovi, kteří se do městečka Castle Rock přistěhovali a starousedlíky Cambersovi, kteří žijí na nedaleké farmě se zmíněným mazlíkem Cujem. Vic Trenton zjišťuje, že má jeho žena poměr s jiným mužem. Uprostřed domácího napětí musí Vic odcestovat na služební cestu, aby se pokusil zachránit svou krachující reklamní agenturu. Zanechává tak svou ženu a čtyřletého syna doma samotné. I část Chambersovi rodiny se chystá na cestu. Charity Chambersová se svým synem Brettem má v plánu navštívit svou sestru, kterou již několik let neviděla, jelikož ji násilnický manžel Joe drží dost zkrátka. Román je tak i zajímavou sondou do života několika sociálních vrstev na maloměstě. To, co se v následujících dnech odehraje je souhra neskutečných náhod, řady nešťastných okolností a několika špatných rozhodnutí.
Netřeba již více prozrazovat (to už za mě stejně dělá z velké části anotace knihy), jelikož by to mohlo vést ke snížení vašeho čtenářského zážitku.
Kniha má necelé tři stovky stran, čili se nejedná o bichli, jak můžeme u Kinga očekávat, a tudíž není prostor pro slabá místa. Člověk se zdráhá uvěřit, že ji autor napsal v alkoholovém oparu v době, kdy bojoval se svou závislostí. Podle jeho vlastních slov si sotva pamatuje, že by knihu napsal.
Kingovy fanoušky jistě potěší přítomnost postavy šerifa George Bannermana, který se objevil v předchozím románu Mrtvá zóna. Z něj také pochází nechvalně proslulý Frank Dodd, na kterého je zde mnoho odkazů a který plní funkci takového castlerockského strašáka.
Román Cujo je krutý a nemilosrdný; přesně takový, jaký život někdy bývá. A stejně jako Řbitov zvířátek může nejvíce znepokojit rodiče malých dětí. To však nemění nic na tom, že se jedná o skvělou knihu Kingovy zlaté éry, kterou bych se nebál zařadit do první desítky v žebříčku jeho nejlepších knih.
Tak co? Povedlo se mi vás nalákat? Rozhodně pojďte do toho!

Komentáře (0)

Přidat komentář