Čtyři spisovatelé hororu navštíví strašidelný dům

recenze

Kill Creek (2021) 4 z 5 / LukBook
Kill Creek

Americký spisovatel Scott Thomas přichází do České republiky s poctivým hororem Kill Creek, který by měl potěšit všechny fanoušky nervy drásajícího žánru. Nabídne přitom dostatečnou porci duchařiny, ale i scény plné krve.

Jak už obálka i anotace napovídají, opět se podíváme do jednoho strašidelného domu. Jasně, někdy už to bývá trochu ohrané, ale přesto to nás fanoušky stále baví. Tentokrát jsou do něj navíc pozváni 4 spisovatelé hororu, kteří se zde mají zúčastnit trochu netradiční rozhovoru s šéfem jednoho oblíbeného žánrového webu. Přestože jejich fantasie při psaní je veliká, asi si nikdy nedokázali představit, co všechno zažijí na vlastní kůži. Entita z domu je totiž pronásleduje i po jejich odchodu a hodně nečekaně jim ovlivní nejen jejich kariérní, ale i osobní životy.

Scott Thomas rozhodně přichází s velice zajímavým nápadem. Poslat čtyři hororové autory do strašidelného domu a tvůrce děsu tak vystavit jejich vlastní medicíně, to je prostě geniální. Ústřední postavy navíc mají dostatečně rozdílné charaktery, stejně jako se liší jejich pojetí tvorby. Máme tu jednoho proslulého klasika, který má na svém kontě již desítky knih. Potom nábožensky zaměřeného spisovatele, píšícího pro teenagery. Jedinou zástupkyni ženského pohlaví, za to však pořádně sexy, velice drsnou nejen v životě, ale i jejích dílech. A potom je tu jeden modernější tvůrce, který má momentálně trochu tvůrčí blok. Zejména dva poslední jmenovaní vás budou prostě bavit. Skvělé dialogy, napětí mezi jednotlivými postavami i postupný vývoj v jejich vztazích.

Ostatně v celém textu je znát vzrůstající gradace. Od počátečního seznámení s hrdiny, přes návštěvu domu až po první známky toho, že něco je hodně špatně. Nejdříve se jedná o poměrně nenápadné náznaky, ale později už budete možná trochu vystrašeně koukat do tmavých částí svého pokoje. Na své si přitom přijdou fanoušci duchařských momentů, když se ozývají z odlehlých koutů naléhavé šepoty nebo se zjevují podivné entity. Ale následně nechybí ani nějaká ta řezničina, při níž bude krev stříkat proudem.

Celá kniha je prostě parádně vyvážená a nabízí zajímavý kompromis čtivé příběhu, děsivých momentů i nečekaných odhalení. Účastníci tohoto netradičního zájezdu totiž mají na svých bedrech často velice temná tajemství, díky nimž se budou muset vyrovnávat se svojí minulostí. Důležitou roli však samozřejmě hraje i historie proslulého domu s názvem Kill Creek.

A ten konec. Když už nečekáte žádný velký šok, najednou to přichází. Boom. Zjistíte, že všechno skončilo trochu jinak, než jste předtím předpokládali. Prostě takový klasický hororový happyend.

Rozhodně se tedy připravte na pořádnou jízdu, při níž se může stát téměř cokoliv. Na čtyřistašedesátipěti stranách se odvíjí pořádně pochmurný příběh, po jehož přečtení si dvakrát rozmyslíte, jestli ještě někdy půjdete na nějaké opuštěné místo. Co když tam i na vás čeká nějaké staré zlo, které s vámi odejde až domů?

Komentáře (0)

Přidat komentář