Cormoran Strike nakoukne do politického dění

recenze

Smrtící bílá (2019) / LukBook
Smrtící bílá

Robert Galbraith alias J. K Rowling přichází již počtvrté se sérií s Cormoranem Strikem v hlavní roli. Smrtící bílá má více než 700 stran, proto se dal očekávat velice složitý a propracovaný příběh. A taky, že jo.

Román začíná ve stejné době, kdy předchozí díl skončil. Úvod je věnován svatebním událostem Strikovi pracovní partnerky Robin a jejího nepříliš sympatické manžela Matthewa. Posléze se ovšem již začíná rozvíjet komplikovaný případ, ve kterém se dočkáte politiky, rodinných dramat a samozřejmě i vraždy.

Smrtící bílá vás hned na začátku ohromí svou tloušťkou. Jedná se o jednoznačně nejobsáhlejší román z celé série. Díky tomu se dočkáte opravdu komplikovaného děje, ve kterém nechybí ani řada vedlejších linek. I nad samotným objasněním případu budete muset trochu popřemýšlet, protože autorka vám tentokrát nedá nic zadarmo.

V hlavních rolích se samozřejmě objevuje detektivní dvojice Cormoran a Robin. Přestože je Strike někdy trochu morous, často ukáže i své světlejší stránky. Jediná věc, co mi na něm trochu vadí, je neustálé zdůrazňování jeho potíží s nohou. Jak už pravidelní čtenáři této řady vědí, o část jedné spodní končetiny přišel během služby v armádě. A v každém díle je tento fakt velmi často zdůrazňován. Přestože rozhodně soucítím se všemi zraněnými či postiženými, nemusím v románu neustále číst, že hlavního hrdinu bolí noha při každé delší pochůzce. Navíc se to opakuje již počtvrté stejnou měrou a čtenáře to může začít otravovat. Přijde mi to prostě trochu zbytečné.

Ústřední postavy tentokrát hodně řeší své milostné i nemilostné vztahy, které jsou často velice komplikované, a ne vždy veselé. Jedná se zajímavou vložku románu a vlastně mě tyto nedetektivní stránky knihy opravdu baví. Navíc se v průběhu série zajímavě vyvíjejí a tentokrát se můžete těšit i na jeden zásadní zvrat. Svou napínavostí se často vyrovnají i samotnému případu.

Detektivní část je poměrně složitá, ale opravdu poutavě propracovaná. Čtenář bude mít možnost nakouknout pod pokličku britské politiky a dostat se do sítě intrik a bojů o moc. Autorka rozhodně přípravu nepodcenila, podívala se například do Dolní sněmovny a absolvovala řadu rozhovorů se zasvěcenými lidmi. Na samotném popisu politického dění i prostředí je potom znát, že nevycházela pouze z vlastní fantasie a celkově všechno působí opravdu realisticky.

Velkou roli sehrají i komplikované rodinné vztahy. Objeví se jedna manželka zlatokopka, která rozhodně patří mezi nejméně sympatické postavy celé knihy. Pro vyřešení případu budou důležité i okolnosti odehrávající se před řadou let. Prostě takový kostlivec ve skříni.

Ovšem nejen nablýskané prostory pro ministry a poslance jsou v příběhů přitažlivé. Máte je totiž možnost porovnat i s prostšími hospodami či rodinnými usedlostmi a díky tomu poznat různé tváře Londýna. Atmosféra celého vyprávění je opravdu úžasná a vlastně mi trochu připomíná i Harryho Pottera. Autorka vás dokáže natolik vtáhnout do děje, že zapomínáte na svět okolo sebe a ocitáte se přímo uprostřed samotného anglického velkoměsta.

Smrtící bílá je opět nadprůměrnou detektivkou, které nechybí dokonale vykreslené prostředí, zajímavé postavy i napínavý děj. Více než sedm stovek stran je poměrně hodně, ale přesto vám jejich čtení nakonec uteče docela rychle. Další díly navíc slibují vedle dramatických případů i vývin osobních vztahů ústřední dvojice, které začínají být opravdu zajímavé.

Komentáře (0)

Přidat komentář